Wat is voor jouw PC de beste processor?

Een processor, ook wel bekend als CPU (central processing unit), is simpel gezegd de rekenkamer en het brein van iedere computer. Hoe sneller een CPU de berekeningen uitvoert, des te beter je PC presteert en in staat is om te multitasken. Vroeger hadden processoren een zwakke rekenkracht en hadden deze slechts één kern (core). Tegenwoordig beschikken de CPU’s over meerdere kernen, waardoor ze aanzienlijk meer rekenkracht hebben.

Als je computer langzaam is geworden, dan is het raadzaam om een pc upgrade te overwegen. Welke processor het beste is voor jouw PC en waarop je moet letten bij de keuze voor een CPU is hieronder te lezen.

Op ALTERNATE.nl kun je voordelig een CPU kopen. Waar moet je op letten voordat je een processor kiest?

Merken

Er zijn verschillende producenten van processoren. De twee bekendste merken zijn Intel en AMD. Beide merken produceren CPU’s voor desktops, mobiele (notebook &tablet) apparaten en servers. De belangrijkste processoren van Intel zijn op dit moment de Intel® Core™ i3, i5 en i7 processors. Voor AMD zijn dat vooral de CPU’s uit de FX-serie.

Socket

Het aanbod van processoren voor een desktop PC is erg breed. Een processor vergelijken met anderen processors is daarom aan te raden voordat je een keuze maakt. Let op dat niet iedere processor op elk moederbord past. Dit is afhankelijk van het type socket van je moederbord. De socket is de houder waar je de CPU in plaatst op het moederbord. Het is dus erg belangrijk dat de socket van moederbord en processor overeenkomen. In onze webshop hebben wij de verschillende type sockets van Intel en AMD overzichtelijk gescheiden, zodat je eenvoudig de juiste socket kunt vinden. Het is daarbij ook raadzaam te kijken naar het type formfactor, zoals bijvoorbeeld mini ITX of ATX. Dit in verband met de grote van het moederbord en de mogelijkheden die het biedt voor een custom desktop.

De meest populaire sockets van dit moment zijn de Intel 1150 & 1155. Socket 1155 behoort nog tot de oude generatie processoren. Voor AMD zijn socket AM3+ en socket FM2 het meest populair. Deze processoren zijn ontwikkeld voor gaming- en multimedia PC’s. Bijna alle Intel processors met socket 1150 & 1155 beschikken over geïntegreerde graphics (Intel HD graphics). Voor AMD processoren geldt dat bij socket FM2+, socket FM2 en socket AM1.

De Intel processoren met socket 2011 en 2011-3 zijn speciaal ontworpen voor kleinere servers en workstations. De meest bekende Intel processor voor servergebruik is de Intel Xeon CPU. Voor AMD geldt dat voor CPU’s met socket C32 en G34. Deze processoren zijn bijzonder geschikt voor kleine tot middelgrote serversystemen.

Cores

Iedere processor bestaat uit meerdere kernen. Deze kernen worden ook wel cores genoemd. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen dual core (2 cores) en quad core (4 cores) CPU’s. De processoren met meerdere cores hebben meer rekenkracht en kunnen makkelijker meerdere applicaties draaien en multitasken.

Kloksnelheid

De snelheid van een processor wordt aangegeven met de term kloksnelheid en uitgedrukt in GHz (GigaHertz). Hoe meer GHz, des te sneller de CPU. Meer dan een 3 GHz processor is hedendaags normaal en kan oplopen tot standaard 3.700 MHz of 4.000 MHz. Sommige processors van Intel beschikken ook over turboboost. Met deze functie kun je de kloksnelheid processor zelf regelen en sneller laten werken als dit nodig is.

De beste processor aanbiedingen vind en koop je online op alternate.nl.

Ben je op zoek naar een nieuwe desktop-, notebook-, of server processor (CPU)? Op alternate.nl vind je altijd een breed en voordelig assortiment met de beste Intel en AMD processors aanbiedingen. Let op dat de snelste processor niet altijd de beste processor voor jouw gaming PC is. Wil je een processor kopen en heb je meer advies of informatie nodig? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW en thuiskopieheffing, exclusief eventuele verzendkosten en transactiekosten
https://click.alternate.de