Welke boor voor welke klus?

Accuboor/schroeftol

Voor schroef- en licht boorwerk. Bij grotere schroef diameters is het aan te raden voor te boren. Naast dat het beter is voor het materiaal zorgt dit er namelijk voor dat er minder belasting op de motor komt en je deze langer kunt gebruiken. Niet gebruiken om in steen te boren aangezien er geen slagkracht aanwezig is en de motor overbelast kan raken door de wrijvingsweerstand van het gesteente.

Bekijk alle accuboren/schroeftollen

Slagschroevendraaier

Werkt met een constante slag beweging in de draairichting waardoor een hoger koppel (Nm) behaald wordt dan bij een gewone accuboor of schroeftol. Boort makkelijker in hardere en dikkere materialen en is ideaal voor het direct indraaien van schroeven. Tevens minder grote kans op vast slaan van het boortje in het materiaal. Door het hoge koppel ook zeer geschikt om vastzittende bouten en schroeven uit te kunnen draaien. Net als een accuboor niet gebruiken in gesteenten.

LET OP: in deze machines gaan alleen bits en boren met een 6-kant aansluiting.

Bekijk alle Slagschroevendraaiers

Klopboor

Voor het iets zwaardere werk. Naast de draaiende beweging trilt de boorkop recht op het materiaal waardoor er een soort beitel functie ontstaat. Kan gebruikt worden voor hout, metaal en zachte gesteenten. Kan gebruikt worden in beton, dit belast de motor wel vrij zwaar en kost veel kracht. Heeft dezelfde boorkop als een accuboor.

Bekijk alle klopboormachines

Boorhamer

Gemaakt voor het boren in beton. Beschikt over een aanzienlijk hogere slagkracht dan een klopboor. Beter niet gebruiken in hout of metaal vanwege het hoge vermogen waardoor er weinig controle is voor het fijnere werk. Beschikt naast de boorhamer stand vaak ook over een beitel stand waardoor de machine ook gebruikt kan worden voor hakwerk. Werkt alleen met boren en beitels met een SDS aansluiting.

Bekijk alle boorhamers

Een tip bij accumachines

Doorgaans wordt het voltage van de machine en het ampèrage van de accu weergegeven, er is echter nog een derde waarde; Wh (Watt per uur). Deze waarde kun je zelf makkelijk berekenen door het voltage te vermenigvuldigen met het ampèrage. Hoe hoger de Wh waarde, hoe langer je op 1 accu lading kunt werken.

Een klein voorbeeld:
Boor 1: 18 Volt met een 1,5 Ah accu.
Boor 2: 14,4 Volt met een 3,0 Ah accu.

Boor 1: 18 x 1,5 = 27 Watt per uur.
Boor 2: 14,4 x 3 = 43,2 Watt per uur.

Met deze vergelijking kun je zien dat een 18 Volt machine niet altijd een langere werkduur heeft dan een 14,4 Volt machine, het is de combinatie van Volt en Ampère die bepalend is voor de werkduur. Het is wel zo dat hoe hoger het voltage hoe krachtiger de machine is.

Soorten accu’s

Ni-CD (nikkel cadmium)

Staat bekend om zijn zogenaamde geheugen effect; deze accu dient helemaal leeg getrokken te worden alvorens hij opgeladen wordt. Wanneer de accu opgeladen wordt als er nog stroom in de cellen opgeslagen is zal hij dit nieuwe laadmoment gaan zien als 0 punt waardoor de effectieve lading lager wordt.

accu in nieuw staatUitleg bij accu geheugen: de eerste afbeelding is de accu in nieuw staat, het bereik is 100%. Wanneer de accu nu ontladen wordt tot 20% en vervolgens weer opgeladen wordt (dus voordat deze helemaal leeg is) zal de accu de 20% gaan zien als het nieuwe 0 punt. Het effectieve bereik is nu dus nog maar 80%.

Ni-MH (nikkelmetaalhydride)

Zijn minder gevoelig voor dit geheugen effect (let op: het is nog steeds aanwezig) en kunnen daarnaast een hogere hoeveelheid energie opslaan waardoor de accu’s langer mee gaan op één lading. Een fijne bijkomstigheid is dat deze accu’s geen zware metalen bevatten en dus milieuvriendelijker zijn.

Li-Ion (Lithium Ion)

Deze accu’s leveren dezelfde vorm van energie als Ni-MH accu’s maar wegen zo’n 25% tot 30% minder waardoor machines een stuk lichter kunnen worden. Daarnaast kan bij een Li-Ion accu verreweg de meeste energie opgeslagen worden waardoor ze compacter kunnen blijven om tot hetzelfde resultaat te komen als een Ni-MH accu. Het grootste voordeel van deze accu’s is het ontbreken van het geheugen effect, de accu’s hebben een zeer lage zelfontlading en kunnen daarnaast op elk gewenst moment bijgeladen worden zonder dat de accuduur hierdoor beïnvloed wordt.

WAARSCHUWING: zorg dat deze accu’s altijd met de juiste lader opgeladen worden, wanneer dit met een verkeerde lader gedaan wordt kan er door de chemische samenstelling een steekvlam ontstaan met een zeer hoge temperatuur. Zolang de juiste laadapparatuur gebruikt wordt is de kans hierop praktisch 0%.

Gebruikte termen en wat ze betekenen

Voor accumachines
  • Ah: Ampère/uur, bepaald hoe lang je de accu kunt gebruiken.
  • V: Volt, bepaald de kracht van de machine.
Voor 230V machines (op netspanning)
  • Watt: Bepaald de kracht van de machine.
Voor boor-/schroefmachine
  • Nm: Newtonmeter geeft de maximale koppel (draaikracht) aan.
  • Maximale diameter: Geeft aan hoe breed het boortje maximaal mag zijn en voor welk materiaal dit geldt.
Voor klopboor/boorhamer
  • Slagkracht: Bepaald hoe hard de machine op het materiaal hamert/klopt.
  • Slagen p/m: Bepaald hoe vaak het slagmechanisme slaat binnen 1 minuut.
  • Rotaties rpm: Bepaald hoe snel de boorkop draait.
  • Maximale diameter: Geeft aan hoe breed het boortje maximaal mag zijn en voor welk materiaal dit geldt.

Bekijk alle accu's

Meest gekocht

TopsellersVoor :

Positie
Product
Beoordelingen
Prijs
Actie
2
Boorhamer Bosch GBH 2-28 Professional boorhamer
0 Beoordelingen
€ 200,90*
Levertijd: 1-3 werkdagen, uitsluitend verzending
3
Schroefboor Bosch GTB 12V-11 Professional + 2 x 3,0Ah + L-Boxx schroefboor
0 Beoordelingen
€ 223,90*
Levertijd: 1-3 werkdagen, uitsluitend verzending
4
Schroefautomaat Makita Accu Schroefautomaat DFR550Z 18V
0 Beoordelingen
€ 197,90*
Levertijd: 1-3 werkdagen, uitsluitend verzending
5
Schroeftol Bosch Accu schroefboormachine GSR 12V-35 Professional schroeftol
0 Beoordelingen
€ 177,90*
Levertijd: 1-3 werkdagen, uitsluitend verzending
6
Schroeftol Bosch Accu schroefboormachine GSR 12V-15 Professional schroeftol
0 Beoordelingen
€ 120,90*
Levertijd: 1-3 werkdagen, uitsluitend verzending
Uitgelicht
Alle prijzen zijn inclusief BTW en thuiskopieheffing, exclusief eventuele verzendkosten en transactiekosten. Eventuele doorgestreepte prijzen zijn adviesprijzen.
Voor bestellingen vanuit het buitenland kunt u contact opnemen met onze klantenservice via klantenservice@alternate.nl of +31 (0)88 544 45 55.
Shop gesloten
Laatst bekeken (0)
Om het gebruiksgemak van de Alternate website te optimaliseren gebruiken wij cookies
https://click.alternate.de