10 handige koelkast tips

Heeft u ook een tweede koelkast in uw schuur? Handig. Maar wist u dat een tweede koelruimte wel erg veel energie verbruikt? Tien slimme tips.

> Naar de 10 tips

Zo kunt u zuiniger computeren

Computers en randapparatuur gebruiken gemiddeld 10% van de elektriciteit. Dit kost jaarlijks ongeveer € 80,-. Tips om zuiniger te computeren.

> Naar de computer tips

10 slimme keuken tips

Van de vaatwasmachine tot de waterkoker: de keuken staat vol apparaten die ons het leven makkelijker maken. Tien tips om moeiteloos energie te besparen.

> Naar de 10 tips

Heeft u ook een tweede koelkast of vriezer in uw schuur of garage? Handig. Maar wist u dat een tweede koelruimte wel erg veel energie verbruikt? Hieronder leest u hoe dat precies zit en hoe u hier makkelijk op kunt bezuinigen. En andere tips om energie te besparen.

1: Tweede koelkast de deur uit
Veel mensen hebben een tweede koelkast of vriezer. Vaak staat het apparaat in een schuurtje waar het ’s zomers erg warm wordt en in de winter behoorlijk koud. Hierdoor moet het apparaat heel hard werken om op temperatuur te blijven, veel harder dan in uw geïsoleerde huis. Hij verbruikt dan ook véél meer energie dan nodig. Doet u het tweede apparaat weg, dan bespaart u zo 70 euro per jaar. Gaat het om een ouder, vaak onzuinig model, dan loopt dit bedrag nog verder op!

2: Eén grote is zuiniger dan twee aparte
Kunt u toch echt niet zonder extra koelruimte? Zet deze dan uit op momenten dat u hem niet nodig hebt of als u op vakantie gaat. Laat wel altijd de deur open om nare geurtjes te voorkomen. Of overweeg om één grotere koeling te kopen voor in huis: dat is een stuk zuiniger dan twee aparte. Een A+++ tafelmodel koelkast kost zo’n 20 euro per jaar aan elektriciteit. Een koel-vriescombinatie is ook zuiniger dan een losse koelkast en vriezer. Dit bespaart u jaarlijks tientallen euro’s.

3: Kies voor de juiste temperatuur
Zet uw koelkast op 4, uw vriezer op -18 graden. Kouder is vaak niet nodig.

4: Niet té warm
Zet uw koeling bijvoorbeeld niet naast de verwarming, oven of een andere warmtebron. En zorg er zo mogelijk voor dat het rooster aan de achterkant van het apparaat vrij blijft. Dit rooster zorgt voor de afvoer van warmte. Zorg bij een inbouw koelkast voor een ventilatierooster in de onder- en boven aftimmering. Als de warmte niet goed wordt afgevoerd, wordt er meer energie verbruikt.

5: Houd de condensor schoon
Aan de achterkant zit de condensor. Het is belangrijk dat die goed schoon blijft. Een dikke laag stof verhoogt het energieverbruik.

6: Check of de deur goed sluit
Controleer de rubberen sluitingen in de deur. Als de deur niet goed sluit, lekt koude lucht weg en komt er warme lucht binnen. U kunt dit eenvoudig controleren door een zaklamp aan te doen en in de koelkast te leggen. U mag door de dichte deur dan geen licht zien.

7: Ontdooi eten in de koelkast
De koelkast maakt gebruik van de kou van het bevroren product en verbruikt zo minder stroom. Laat warme etenswaren dan ook eerst afkoelen voor u ze in de koelkast legt.

8: Voorkom ijsvorming
Een laagje ijs van 2 mm op het vrieselement, betekent ongeveer 10 % meer energieverbruik! Met Nuon Exclusief kunt u sparen voor een antivriesmat die ijsvorming tegengaat. Is er toch sprake van ijsvorming? U kunt dit ijs makkelijk ontdooien door een pan met heet water in uw vriesvak of vriezer te plaatsen. Dit geldt niet als u een no-frost model heeft.

9: Een volle koelkast verbruikt minder energie
In een volle koelkast is er minder ruimte voor warme lucht die naar binnen stroomt telkens als u deze open doet. Wat extra vulling toevoegen aan een (half)lege koelkast is dus geen slecht idee.

10: Kies voor A+++
Wilt u nieuwe koeling aanschaffen, onthoud dan: per persoon is 50 liter koeling en 30 liter vriesinhoud voldoende. Let bij de aanschaf van een nieuwe koelkast of vriezer op het energielabel. Een A+++ is het zuinigst. Soms het wat duurder, maar niet op de langere termijn!

Klimaatklassen
Een te hoge of te lage omgevingstemperatuur is dus niet goed. Om aan te geven tussen welke temperaturen de koelkast het best werkt, zijn ze ingedeeld in zogenaamde klimaatklassen. Dit zijn:

SN = 10°C tot 32°C
N = 16°C tot 32°C
ST = 16°C tot 38°C
T = 16°C tot 43°C
SN - ST = 10°C tot 38°C
SN - T = 10°C tot 43°C
  
U vindt de klimaatklasse van uw koelkast op typeplaatje van het apparaat. Een koelkast in garage of schuurtje heeft natuurlijk een veel groter bereik nodig dan een koelkast in een goed geïsoleerde keuken. Is het erg koud of warm dan verbruikt het apparaat veel meer energie. Vaak zijn dat ook nog oude en niet al te goed sluitende apparaten. Dit kan uw energienota flink opjagen.

Computers en randapparatuur gebruiken gemiddeld 10% van de elektriciteit in een huishouden. Dit kost jaarlijks ongeveer € 80,-. Uw computer energiezuinig gebruiken is best te doen. Ook verspilling door randapparatuur zoals printers, routers, modems en luidsprekers kunt u makkelijk voorkomen.

Verbruik computer: jaarlijkse besparing € 10,- tot 50,-

Tip 1: Stel uw energiebeheer in
Stel energiebeheer in op uw computer. Ga via start naar het configuratiescherm. Daar vindt u energiebeheer. Zet uw computer dan in de slaap- of sluimerstand.

Tip 2: alles in 1x uit
Sluit de computer met randapparatuur op een stekkerdoos met schakelaar aan. Bent u klaar, zet alles nu in één keer uit. Zo voorkomt u stand-up verbruik door uw apparaten.

Tip 3: gebruik de eco-button
Gebruik de eco-button voor de pc. Zet uw computer met één druk op de knop in de energiebesparende eco-mode.

Tip 4: kies voor een laptop
Gaat u een nieuwe computer kopen? Een laptop is zuiniger dan een desktop computer.
Een aparte monitor op uw laptop aansluiten kan zorgen voor meer verbruik, afhankelijk van afmeting en zuinigheid van het scherm. De nieuwste pc’s zijn voorzien van energiezuinige processor, voeding en overige onderdelen.

Tip 5: kies een computer die bij u past
Koop een computer ‘op maat’. Pas uw aankoop aan op je gebruik ervan. Doet u meer dan tekstverwerken, surfen en e-mailen, dan is een zwaardere computer beter. Die verbruikt meer energie.

Extra tip: Blackle is een zoekmachine met een zwarte startpagina. Een zwarte pagina laden kost veel minder energie dan een witte.

Verbruik computers
Een gemiddelde desktop computer met Lcd-scherm verbruikt jaarlijks ongeveer 230 kWh of € 50,-. Een computer met een oud scherm en grote videokaart verbruikt meer: 275 kWh of € 60,-. Een laptop is het zuinigst: 50 kWh of € 11,-. De nieuwste pc’s zijn voorzien van energiezuinige processor, voeding en overige onderdelen.

Randapparatuur
Printers, routers of een setje luidsprekers gebruiken jaarlijks gemiddeld 95 kWh of € 21,-. Deze apparaten hebben vaak geen aan/uit knop. Dat betekent: stand-by verbruik. Apparatuur die op de usb-poort van de computer zit, verbruikt daarentegen meestal niet meer dan 2,5 Watt.

Energiebeheer
Als u energiebeheer instelt dan schakelt uw computer naar de slaapstand of stand-by stand, als u uw computer even niet gebruikt. Dit scheelt energie. Let erop dat u zowel uw beeldscherm als uw harde schijf uitschakelt.

Master-slave stekkerdoos
Een master-slave stekkerdoos helpt u energie besparen. Dat werkt als volgt: de stekkerdoos heeft een zogenaamde master-aansluiting, en een aantal slave-aansluitingen. Zet u het apparaat dat op de master-aansluiting is aangesloten uit? Dan schakelt de stekkerdoos de slaves ook uit. Zo voorkomt u bijvoorbeeld dat uw monitor, printer of andere randapparatuur onnodig aan blijven staan. Downloadt u regelmatig grote bestanden? Gebruik software die de computer uitschakelt als het downloaden klaar is.

Opschonen!
Schoon het systeem van uw computer geregeld op. Een schoon systeem werkt efficiënter en dus zuiniger. Met speciale software haalt u die overbodige bestanden van uw computer.

Passende computer
Bent u toe aan een nieuwe computer of laptop? Koop er een die bij u past. Hoe krachtiger de computer, hoe meer stroom hij verbruikt. Voor gamen heeft u een grafische kaart nodig. Het vermogen van de grafische kaart bepaalt het energieverbruik.

Soort gebruik Soort computer Gebruiksduur Jaarverbruik (inclusief LCD-monitor)
E-mail en internetten Lowbudget computer 45 minuten per dag 86 kWh = € 19,-
E-mail en internetten, online tv kijken en muziek luisteren, tekstverwerken Gemiddelde computer 6 uur per dag, inclusief pauzes 380 kWh = € 84,-
Films downloaden, e-mail en internetten, online tv kijken en muziek luisteren, tekstverwerken Geavanceerde computer 14 uur per dag, actief gebruik, downloaden inactief aan 845 kWh = € 186,-
Gamen, e-mailen Geavanceerde computer 6 uur per dag, inclusief pauzes 900 kWh = € 198,-

Het werkelijk jaarverbruik is erg afhankelijk van energieklasse van de processor, voeding, videokaart en overige onderdelen.

Van de vaatwasmachine en koelkast tot de waterkoker en het koffiezetapparaat: de keuken staat vol apparaten die ons leven een stuk gemakkelijker maken. Maar al die apparaten verbruiken ook veel energie. Tien tips om moeiteloos energie te besparen in de keuken.

1: Pannen
Kies bij het koken altijd de juiste maat pan en zet deze altijd op een passende pit: klein op klein, groot op groot. En natuurlijk de deksel op de pan. Zo verliest u niet onnodig warmte langs de pan. Wilt u extra zuinig koken? Kies dan voor roerbakken of koken met een snelkookpan, beide zuinige opties door de kortere kooktijd.

2: Magnetron
Even snel iets kleins opwarmen, zoals een beker melk, een kom soep of wat groente? Voor kleine porties is de magnetron zuiniger dan het fornuis of de oven. Gebruik de magnetron bij voorkeur niet om te ontdooien. Zodra u voedsel uit de vriezer haalt, ontdooit het immers vanzelf.

3: Gas
Zet het vuur zachter als het water kookt en doe de deksel op de pan. Zo gaat er geen warmte verloren. Een gasfornuis is over het algemeen zuiniger dan een kookplaat. Gebruik bij een kookplaat een pan met een vlakke bodem, de warmte wordt dan optimaal verdeeld.

4: Koelkast
Houd de koelkast zo kort mogelijk open en check of de sluitrubbers goed aansluiten. Zo voorkomt u dat kou verloren gaat. Ontdooi diepgevroren voedsel het liefst in de koelkast. De kou die hierbij vrijkomt, helpt de koelkast met koelen. Dat scheelt extra in energie.

5: Oven
Kies een oven die bij u huishouden past. Voor een één- of twee persoonshuishouden kost het verwarmen van een grote oven onnodig veel energie. Verwarm de oven ook niet langer voor dan nodig. Koud in huis? Zet een afkoelende oven een beetje open. De vrijkomende warmte zorgt meteen voor een zuinig verwarmde keuken.

6: Waterkoker
Een waterkoker verbruikt anderhalf keer meer energie dan een fluitketel op het fornuis. Bij kleine hoeveelheden water is de waterkoker wél zuiniger dan een volle fluitketel.  

Zet voor één kopje thee dan ook liever geen hele kan water op. Extra tip: bewaar het resterende water in een thermoskan.

7: Vaatwasser
De vaatwasser aanzetten als hij helemaal vol is. Spoel het liefst ook niet alles voor onder de kraan. Kunt u nog beslissen waar u de vaatwasser neerzet? Plaats deze dan niet naast de koelkast. Door warmte van de vaatwasser, moet de koelkast harder werken om koel te blijven.

8: Verlichting
Hakken, snijden, schillen: in de keuken moet u natuurlijk goed kunnen zien wat u doet. Daar heeft u goede verlichting voor nodig. Door gloei- en halogeenlampen te vervangen door spaar- en led lampen, kunt u gemakkelijk energie besparen.

9: Stekkers
Trek de stekker uit apparaten die u niet gebruikt. Dat voorkomt sluipverbruik. Dat geldt niet voor alle apparaten. De waterkoker bijvoorbeeld verbruikt niet als hij niet gebruikt wordt, die stekker kan gerust blijven zitten.

Wist u dat het klokje van de magnetron ook energie verbruikt, ook als u deze niet gebruikt? Hoe groter het schermpje, hoe groter het verbruik. Ook een koffiezetapparaat met een warmhoudplaatje blijft stroom verbruiken totdat u deze helemaal uitschakelt. De meeste nieuwe modellen zijn voorzien van een tijdschakelklok.

10: Energielabel
Let bij de aanschaf van nieuwe apparaten op het energielabel. Een koelkast met A++ energielabel is bijvoorbeeld al snel 20 tot 30 procent zuiniger dan een vergelijkbaar exemplaar met een A+ label. Dat kan wel per soort toestel verschillen.

Uw oude koelkast de deur uit

Je zou zeggen: hoe langer je met een apparaat doet, hoe zuiniger. Dat is maar de vraag. Soms loont het om uw oude apparaat vandaag nog de deur uit te doen.

> Meer over oude apparaten vervangen

Stop sluipverbruik!

Veel apparaten verbruiken stroom als ze niet gebruikt worden, maar de stekker wel in het stopcontact zit. Dit noemen we sluipverbruik.

> Meer over sluipverbruik

Wat verbruikt een vaatwasser?

Besparen kunt u overal, zelfs op de dagelijkse afwas. U kunt flink besparen op het verbruik van uw vaatwasser, gemiddeld ruim 30 procent. Een paar tips.

> Naar de vaatwasser tips

Je zou zeggen: hoe langer je met een apparaat doet, hoe zuiniger. Toch is dat nog maar de vraag. Apparaten zijn de afgelopen tien jaar veel zuiniger geworden. Daarom loont het soms om een oud, nog werkend apparaat, te verruilen voor een zuiniger exemplaar. De besparing weegt dan op tegen de kosten. Dus, wanneer loont het om…

…een oude koelkast te vervangen?
Over het algemeen geldt: hoe ouder de koelkast, hoe gunstiger de aanschaf van een nieuwe koelkast is voor uw portemonnee én voor het milieu. Een rekenvoorbeeldje:

 • Een koelvriescombi van 7 jaar oud gebruikt jaarlijks 350 kWh (80 euro) aan stroom. 
 • Eentje van 20 jaar oud zelfs 500 kWH (115 euro) per jaar.
 • Een nieuwe koelvriescombi met label A+++ gebruikt 150 kWH (35 euro) per jaar.
 • De vervanging van het 20 jaar oude exemplaar levert dan een besparing op van 80 euro per jaar.
 • Zou de nieuwe koelkast 600 euro kosten, dan heeft u de investering dus na ongeveer zeven jaar terugverdiend. 

Zeker weten of omruilen voor u de moeite waard is? Gebruik dan deze speciale tool op de website van Milieu Centraal.

…een wasdroger te vervangen?
Heeft u nog een oude wasdroger met energielabel B of C? Wasdrogers met een A-label gebruiken ongeveer de helft aan elektriciteit. Een warmtepompdroger met energielabel A++ verbruikt een derde van de stroom die een wasdroger met energielabel B nodig heeft.

Doet uw droger het nog prima? Wacht dan nog even met vervangen. Want omdat deze zuinige wasdrogers relatief duur zijn (tussen de 700 en 1500 euro) verdient u uw investering niet zo snel terug. Maar als u al denkt aan een nieuwe droger, ga dan voor een zuinige A+++ variant. Dat is ook nog eens een stuk beter voor het milieu!

…een vaatwasser of wasmachine te vervangen?
Wasmachines en vaatwassers zijn minder de moeite waard om vroegtijdig te vervangen, omdat deze apparaten de laatste jaren niet veel zuiniger zijn geworden. Bent u meteen toe aan een nieuwe wasmachine? Vergelijk de energielabels dan goed. Energieklasse A+ lijkt op het label misschien op het eerste gezicht zuinig, maar dit is momenteel de minst zuinige klasse bij wasmachines.

In de EU moeten alle nieuwe wasmachines namelijk energielabel A+ of hoger hebben. Wasmachines die eerder op de markt kwamen met een A- of B-label mogen wel nog verkocht worden. Kies overigens liever geen was-droogcombinatie, want deze verbruikt relatief veel energie.

Een vaatwasser is goed voor zo’n 7 procent van de energierekening. Kijk goed naar het energieverbruik als u een nieuwe aanschaft, dat kan behoorlijk variëren. Ook met een klein verschil kun je over een langere periode honderden euro´s besparen.

… lampen te vervangen?
Het vervangen van oude gloeilampen en halogeenlampen scheelt al snel op de energierekening. Led- en spaarlampen verbruiken 70 tot 90 procent minder energie. De aanschafprijs van zuinige lampen is relatief laag, meestal heeft u een nieuwe lamp binnen 1 of 2 jaar terugverdiend.

…een tv te vervangen?
In veel huishoudens wordt de televisie intensief gebruikt. Gelukkig zijn tv’s de afgelopen jaren veel zuiniger geworden. Zo verbruikt een tv met een plasmascherm (42 inch) per jaar 100 euro aan stroom.

Een ouderwetse beeldbuis tv (29 inch) verbruikt ongeveer 40 euro. Een lcd-scherm met ledverlichting (32 inch) staat voor ongeveer 30 euro aan stroom per jaar. Met de vervanging van een plasma-tv door een led-tv bespaart u dus zo’n 70 euro per jaar.

Bijkomend voordeel van een lcd-scherm met ledverlichting: deze nieuw tv’s hebben vrijwel geen sluipverbruik meer in de stand-by stand. Overigens speelt de grootte van het scherm ook een rol. De vuistregel is: hoe groter het scherm, hoe meer verbruik. Ook bij zuinige tv’s.

Denk eraan om de helderheid en het contrast van de tv lager te zetten, dat kan het stroomverbruik met tientallen procenten verlagen. Kiest u voor digitale televisie? Neem dan een decoder die geïntegreerd in de tv is. Of anders een energiezuinige decoder met laag sluipverbruik.

Veel apparaten verbruiken stroom als ze niet gebruikt worden, maar de stekker wel in het stopcontact zit. Dit noemen we stand-by verbruik of sluipverbruik. Deze verspilling kunt u simpel voorkomen. U bespaart per jaar al snel € 35,-. Dat wil niemand laten liggen!

Stand-by killer met lichtknop
Er zijn stand-by killers met een verlichte rode of oranje knop. Zo ziet u snel of het apparaat helemaal uit is of niet. U bespaart zo € 35,- per jaar! Televisies staan vaak op stand-by, lees er in dit artikel over energieverbruik tv.

Klokje nodig?
Heeft u het klokje op uw (combi) magnetron echt nodig? Zo niet, trek dan de stekker eruit als u de magnetron niet gebruikt. U bespaart zo € 4,- per jaar.

Mobiel vol = oplader eruit
Haal de oplader uit het stopcontact zodra uw mobiel opgeladen is. Deze gebruikt namelijk stroom zolang hij in het stopcontact zit. Dit geldt vooral voor oude modellen. Wordt de oplader warm als hij langer in het stopcontact blijft zitten? Dan verbruikt hij stroom en is het verstandig de stekker eruit te trekken als uw mobiel is opgeladen. Dat verlaagt ook nog eens het brandgevaar.

Klik aan, klik uit
KlikAanKlikUit of een tijdschakelaar is een systeem waarmee u verlichting, apparaten of zonwering draadloos aan of uit kunt schakelen.  

U kunt er ook verlichting mee dimmen. KlikAanKlikUit werkt met zenders en ontvangers. Aan- en uitschakelen kan makkelijk met een afstandsbediening of een wandschakelaar en ook automatisch met een timer, bewegingsmelder of schemersensor.

Stekker eruit of stand-by killer
Trek de stekker eruit als u een apparaat niet gebruikt. Of gebruik stand-by killers of doordrukstekkers. Dit zijn enkelvoudige of meervoudige stekkers met een knop. Door de knop uit te zetten schakelt u bijvoorbeeld een hele groep apparaten (tv, dvd, wii) in één keer uit. Ook makkelijk als de aan/uit knop van een apparaat op een onhandige plek zit.

Kruimeldief 
Denk ook aan apparaten met een oplader, zoals de kruimeldief. Haal de stekker uit het stopcontact als u het apparaat lang niet gebruikt. Een kruimeldief verbruikt ongeveer 15 kWh per jaar, ofwel € 3,-.

De teksten en berekeningen zijn gemaakt in samenwerking met Milieu centraal.

Besparen kunt u overal, zelfs op de dagelijkse afwas. Meer dan de helft van de huishoudens heeft een vaatwasser. Ongeveer 7 procent van de elektriciteitskosten gaat in deze huishoudens op aan de afwasmachine. U kunt bijvoorbeeld flink besparen op het verbruik van uw vaatwasser, gemiddeld ruim 30 procent. Een paar tips.

1: Voorspoelen hoeft niet
Voorspoelen is niet nodig. Daarmee verspilt u alleen maar energie. Haal wel de grootste etensresten van de borden af voor een beter behoud van uw vaatwasser.

2: Zet hem op eco
Gebruik zoveel mogelijk het eco-programma van de vaatwasser. Dit programma gebruikt minder energie.

3: Pas aan als hij vol is
Zet de vaatwasser pas aan als hij echt vol is. Zo draait hij minder vaak en bespaart u kosten voor elektriciteit- en waterverbruik.

4: Niet heel vies? Lage temperatuur
Zet de vaatwasser op de laagste temperatuur als de vaat niet al te vuil is.

5: Houd het filter schoon
Controleer regelmatig het filter onderin de vaatwasser. Als het filter schoon is, blijft de vaatwasser goed werken.

6: Vervang uw oude vaatwasser
Heeft u nog een oud trouw beestje? Tijd om afscheid te nemen. Oude vaatwassers verbruiken 60% meer water en energie. Kies altijd voor een A+++ model.

Zuinige vaatwasser kopen
Koopt u een nieuwe vaatwasmachine, kies dan voor een zuinige vaatwasser met een zuinig energielabel. Zo bespaart u op uw energiekosten. Energielabel A+++ is het zuinigste label. Maar tussen de vaatwassers met energielabel A+++ bestaan nog grote verschillen. Kijk daarom ook naar het jaarlijkse energieverbruik op het label (in kWh/annum), dat eveneens op het energielabel staat.

Wat is zuiniger: de vaatwasser of handafwas?
Afwassen met de hand is meestal zuiniger dan de vaatwasser. De vaatwasser gebruikt vier keer meer energie dan een afwasje met de hand in een teiltje. Maar spoelt u vóór de handafwas alles af met heet water, dan is de vaatwasser zuiniger. De vaatwasser is ook zuiniger als u gebruikt maakt van een close-in boiler, helemaal als u afwast onder een lopende kraan.

Verbruik vaatwasser
Soort vaatwasser Verbruik per wasbeurt Verbruik per jaar Kosten per jaar
A+ label vaatwasser 1,05 kWh 290 kWh 70 euro
Zuinige A+++ label vaatwasser 0,836 kWh 230 kWh 55 euro

Energiezuinige wasdroger

Een wasdroger slurpt energie. Als u de helft van de wasjes die normaal in de wasdroger gaan aan de lijn laat drogen, verbruikt u jaarlijks 25 euro minder energie.

> Meer tips over was drogen

Doe de apparatencheck

Dat koelkasten en wasmachines veel energie verbruiken, wist u waarschijnlijk wel. Maar wist u dat er ook in de huiskamer genoeg te besparen valt?

> Meer over energieverbuik in de woonkamer

Wat verbruikt een wasmachine?

Wat verbruikt de gemiddelde wasmachine? Een A+++ wasmachine gebruikt zo'n 43 euro. Is uw machine ouder dan 10 jaar? Dan kan het wel het dubbele zijn.

> Naar de was tips

Een wasdroger slurpt enorm veel energie. Schijnt het zonnetje? Hang dan de was liever buiten op aan de lijn of bij slechter weer in een warme plaats. Als u de helft van de wasjes die normaal in de wasdroger gaan aan de lijn laat drogen, verbruikt u jaarlijks 25 euro minder aan energie.

Verschillende type drogers
De huidige drogers gaan steeds zuiniger om met energie. Ze hebben bijvoorbeeld een ingebouwde sensor die steeds meet hoe vochtig de was is. Verder zijn er twee relatief zuinige drogers: een gasgestookte wasdroger of een warmtepompdroger. Verschillen tussen drogers:

 • Een afvoerdroger voert de vochtige lucht uit de was naar buiten via een afvoer door een raam of gat in de muur.
  Dit type is iets zuiniger dan een condensdroger, tenzij je hem in een koude ruimte zet.
 • Een condensdroger haalt het vocht uit de lucht en vangt dit op in een condensbak.
  Deze moet na elke droogbeurt worden geleegd of je sluit de droger aan op een rioolwaterafvoer.
  Een klein deel van de vochtige lucht komt vrij in de omgeving waar de droger staat, zorg dus voor ventilatie.
 • De warmtepompdroger is een energiezuinige condens droger met een ingebouwde warmtepomp.
  Bij dit proces komt warmte vrij. Met deze warmte wordt de lucht verhit die naar de trommel gaat.
  De warme lucht wordt door de vochtige was geblazen. De vochtige lucht wordt langs het koudemiddel geleid,
  waardoor het condenseert.
 • De gasdroger is een luchtafvoerdroger die de lucht verwarmt met gas in plaats van elektriciteit;
  hiervoor is een elektriciteits- en een gasaansluiting nodig. Dit type is ongeveer net zo zuinig als een warmtepompdroger.

Een goede droger kiezen en gebruiken
Koopt u een nieuwe droger? Kies voor een passend formaat: als de capaciteit van de wasdroger gelijk is aan die van de wasmachine, hoeft u de wasdroger niet meerdere malen te laten draaien.

Als u kiest voor het wassen met een hoge centrifugesnelheid, zoals 1600 toeren per minuut, dan hoeft de was korter in de droger.  

Tips om uw droger efficiënt te gebruiken

 1. Kies voor het wassen een hoge centrifugesnelheid, zoals 1600 toeren per minuut. Hoe hoger, hoe droger de was en korter de droogtijd;
 2. De was '(kreukherstellend) kast droog' maken met uw wasdroger kost meer energie dan 'strijkdroog' maken. Als u toch nog gaat strijken, kies dan voor 'strijkdroog'.
 3. Lang drogen op een lage temperatuur is voordeliger dan kort drogen op een hoge temperatuur.
 4. Laad de droger zo vol mogelijk en gebruik een lage temperatuur (of ecotemperatuur)..

Dat keuken en washok-apparaten - zoals koelkasten en wasmachines - veel energie verbruiken, wist u waarschijnlijk wel. Maar wist u dat er ook in de huiskamer genoeg te besparen valt? Door nét wat zuiniger met apparaten om te gaan. Of oude apparaten te vervangen. Een rondje langs apparaten. Waar kunt u besparen?

Televisie
Vorig jaar keken we in Nederland gemiddeld 3 uur en 20 minuten televisie per dag. Een record. Als u aan een nieuwe toe bent, loont het dan ook om een zuinige keuze te maken. Led-lcd-televisies verbruiken het minste energie. Een plasma-tv is veel minder zuinig. Een plasmascherm van 42 inch verbruikt per jaar gemiddeld 100 euro aan stroom, terwijl een 32-inch led-lcd-televisie slechts 30 euro aan stroom verbruikt. Extra voordeel: lcd-led-televisies hebben vrijwel geen last van sluipverbruik in de stand-by stand.

Decoder
U staat er misschien niet bij stil, maar het kastje van uw digitale televisie verbruikt veel stroom. Ook in de stand-by stand. Dat kan wel oplopen tot 60 euro per jaar. Onnodig sluipverbruik in de stand-by modus kunt u gemakkelijk tegengaan met een stekkerblok met aan-uitschakelaar of een speciale stand-by killer.

Verlichting
Wat voor lampen gebruikt u om uw woonkamer te verlichten? Ledlampen verbruiken tot wel 90 procent minder energie dan ouderwetse gloeilampen. Toch heeft een gemiddeld huishouden nog 15 gloeilampen in gebruik. Vervangt u deze door energiezuinige exemplaren, dan bespaart u jaarlijks al 250 kWH energie. Bovendien hoeft u niet bang te zijn dat energiezuinige lampen minder gezellig licht geven. De nieuwe generatie ledlampen biedt genoeg keuze voor warm en sfeervol licht.

Desktops, laptops en tablets
Computers zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Over het algemeen geldt: hoe langer u met uw computer doet, hoe beter. Toch een nieuwe nodig? Kies dan voor een laptop. Deze is zuiniger dan een desktop. Hoe kleiner het scherm, hoe minder verbruik. Zet de helderheid van het beeldscherm zo laag mogelijk en stel het energiebeheer van uw computer in op ‘energiezuinig’. Laat opladers niet onnodig in het stopcontact zitten en zet computers uit als u klaar bent. Het is een fabeltje dat computers sneller kapot gaan door ze vaak aan- en uit te schakelen.

Stofzuiger
We stofzuigen zo’n 50 uur per jaar. Hoeveel energie uw stofzuiger verbruikt, hangt af van het vermogen. Bij een vermogen van 1500 watt verbruikt een stofzuiger ongeveer 75 kWh, zo’n 15 euro per jaar. Stofzuigers zorgen maar voor een heel klein deel van uw energieverbruik. Toch loont het om bij het aanschaffen van een nieuwe stofzuiger te kiezen voor een apparaat met energielabel A. Bij het labelen van stofzuigers wordt namelijk naast energieverbruik ook gelet op het geluidsniveau en stofuitstoot.

Pas op voor sluipverbruik
Voor alle apparaten geldt: let op sluipverbruik. Gemiddeld zijn we 450 kWh kwijt aan onnodig verbruik in stand-by modus. Gelukkig kan dit vaak gemakkelijk worden vermeden door apparaten echt uit te zetten. Door een stekkerblok met aan-uitknop of een stand-by killer aan te schaffen. Dat scheelt snel een paar tientjes per jaar.

Wat verbruikt de gemiddelde wasmachine? Een zuinige A+++ wasmachine gebruikt gemiddeld 134 kWh stroom en 10.000 liter water. Omgerekend is dat ongeveer 43 euro (bron: Milieu Centraal). Veel wasmachines in Nederland zijn ouder dan 10 jaar en verbruiken soms wel het dubbele.

Getest door de Consumentenbond
Bij de wasmachines die de Consumentenbond dit jaar heeft getest - de nieuwste, superzuinige machines dus - vallen de gemiddelde kosten lager uit: tussen de 30 en 45 euro. "Met de zuinigste machine uit de test bespaar je dus per jaar zo'n 13 euro", zegt woordvoerder Joyce Donat van de Consumentenbond.

Wat houdt het energielabel precies in?
Het energielabel geeft aan hoe zuinig het apparaat omgaat met energie en water. Energielabel A+++ (A bij een energielabel van voor 2012) is het zuinigst met energie. "Maar binnen de klasse A+++ bestaan inmiddels grote verschillen in energiezuinigheid", zegt Mariken Stolk van Milieu Centraal. "Kijk daarom goed naar het jaarverbruik in kWh dat op het energielabel staat."

Hoe vol kan de trommel?
Voller dan u wellicht denkt! Uit een test van de Consumentenbond blijkt dat wij flink moeten proppen om 6 kilo was in een wasmachine met die capaciteit te krijgen. En 2 keer per week een volle trommel in plaats van 4 keer een halfvolle bespaart jaarlijks tot 30 euro.

Alleen bij wol, synthetische en fijne was is het beter om de trommel halfvol te laden. Een beladingssensor kan handig zijn; die helpt het energie- en waterverbruik te beperken. "Maar je bespaart meer met een wasmachine die voor jouw huishouden precies groot genoeg is", zegt Stolk.

Is wassen op 60°C duurder?
Op 60°C wassen kost bijna 2 keer zoveel als op 40°C wassen. En ruim 4 keer zo veel als 15°C wassen. Alleen als de hygiëne echt belangrijk is, zoals bij babyspullen, zijn hoge temperaturen vanaf 60°C belangrijk.
Om vetresten en vieze geurtjes te voorkomen, is één keer per maand een 60°C-was te draaien, met een beetje natuurazijn erbij voldoende. Een enkele keer nog heter is zeker goed voor de machine. Let op: niet te veel wasmiddel gebruiken.

Welke wasprogramma's verbruiken het minst?
Wasprogramma's op lagere temperatuur en ecoprogramma’s zijn het zuinigst. Milieu Centraal raadt de ecostand vooral aan bij vuilere wassen: ‘Dankzij de langere wasduur wordt de was bij de ecostand met een laag energiegebruik toch goed schoon. Was die niet heel vuil is kunt u beter met een gewoon katoenprogramma met een lage temperatuur wassen.’

Welk toerental?
Als u een droger gebruikt, kies dan aan het eind van uw wasprogramma het hoogst mogelijke toerental bij het centrifugeren. Daarmee bespaart u op de droogkosten. (bron: Milieu Centraal).

Alle prijzen zijn inclusief BTW en thuiskopieheffing, exclusief eventuele verzendkosten en transactiekosten
Laatst bekeken (0)
Om het gebruiksgemak van de Alternate website te optimaliseren gebruiken wij cookies
https://click.alternate.de