Mechanische toetsenborden

Mechanische
toetsenborden

Mechanische toetsenborden

Toetsenborden komen voor in alle soorten en maten en met verschillende functies. De meeste toetsenborden maken gebruik van rubberdome toetsen, maar een mechanisch toetsenbord maakt gebruik van mechanische switches.

Bekijk alle mechanische toetsenborden

Wat is een mechanisch toetsenbord?

Mechanische toetsenborden zijn voorzien van toetsen met mechanische switches. Deze bestaan uit een basis (toets), een steel en een veer.

Mechanische switches zitten individueel onder elke toets waarmee de toetsaanslag geregistreerd wordt en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Switches van mechanische toetsenborden hebben een langere levensduur dan de normale "rubberdome switches" en zijn vooral populair bij gamers en typisten.

Wat zijn de voordelen van een mechanisch toetsenbord?

Allereerst heb je het voordeel dat mechanische switches een langere levensduur hebben. Met een gemiddelde van 50 miljoen aanslagen (per toets) is dit ruim tien maal langer dan een toetsenbord met rubberdome switches. Tijdens het gamen of typen ervaar je de volgende voordelen:

- Je kunt sneller commando's geven of typen, doordat je de toets niet helemaal hoeft in te drukken.

- Elk type mechanische switch heeft zijn eigen gevoeligheid en eigenschappen. Zo kun je kiezen voor een lichte switch zonder hoorbare klik, maar kun je ook een switch kiezen waarbij je de klik duidelijk hoort en voelt.

Types en verschillen in mechanische switches

Mechanische switches kun je dus kiezen op basis van je voorkeur. De termen die vaak voorbij komen wanneer het gaat om mechanische switches zijn: tactile, lineair en clicky.

Clicky switches

Je hoort duidelijk wanneer de toetsaanslag wordt geregistreerd. Lichte toetsaanslag waardoor je snel kunt typen. Omdat het klikgeluid nadrukkelijk aanwezig is kan dit ook als nadeel worden gezien.

Tactile switches

Deze switches hebben een stille maar voelbare klik. Bij het geheel indrukken van een toets voel je ook tegenkracht. Ideaal voor als je veel typt en gamet.

Lineaire switches

Deze switches hebben geen voelbare klik, heb je minder kracht nodig en reageren veel sneller. Deze switches zijn vooral populair bij gamers.

Bij mechanische toetsenborden kun je dus kiezen welke switch voor jou het meest geschikt is. In de switches zitten een aantal duidelijke verschillen, zoals de kleur, het type switch (clicky, lineair of tactile), de Key travel (Deze bestaat uit de totale travel; hoe ver je de toets kan indrukken en de pre travel; hoe ver je de toets moet indrukken voordat hij de toetsaanslag registreert) en de druk die nodig is bij iedere aanslag (actuatiekracht). Het merendeel van de mechanische schakelaars is afkomstig van CHERRY (MX-switches) en worden met kleuren van elkaar onderscheiden.

We hebben de belangrijkste hieronder uitgelicht:

MX Brown switches

MX Brown switches bieden het perfecte evenwicht: ze combineren een lichte en voelbare klik zonder geluid met een lichte aanslag en weinig feedback. Deze switch is met name populair bij gebruikers die hun toetsenbord intensief en langdurig willen kunnen gebruiken voor zowel gamen als typen.

Actuatiekracht: 45 g | Key travel: 4 mm | Pre travel: 2 mm

Bekijk alle MX Brown toetsenborden

MX Blue switches

De MX Blue switches hebben een lichte mechanische schakelaar met voelbare en hoorbare feedback en zijn geliefd onder RTS-gamers. Voor FPS-gamers zijn deze switches minder geschikt.

Actuatiekracht: 50 g | Key travel: 4 mm | Pre travel: 2.2 mm

Bekijk alle MX Blue toetsenborden

MX Red switches

MX Red switches zijn bijna identiek aan Black switches maar typen lichter zonder feedback. Deze snelle switches zijn bij een breed publiek geliefd. Vooral de gamers voor FPS en MMO prefereren deze type switches.

Actuatiekracht: 45 g | Key Travel: 4 mm | Pre travel: 2 mm

Bekijk alle MX Red toetsenborden

MX Silent Red switches

De MX Silent RGB Red switches zijn stiller en rustiger dan de originele Red switches. Met als resultaat een gevoel dat de meeste waarnemen als "soepeler" en "sneller", waardoor ze ideaal zijn tijdens het snelle gamen.

Actuatiekracht: 45 g | Key travel: 3.7 mm | Pre travel: 1.9 mm

Bekijk alle MX Silent Red toetsenborden

MX Silver switches

De MX Silver switches, ook bekend als MX Speed switches, hebben dezelfde bediening als de Red switches alleen zijn deze stiller en zeer nauwkeurig met een extreem korte reactietijd en zonder hoorbare feedback.

Actuatiekracht: 45 g | Key travel: 3.4 mm | Pre travel: 1.2 mm

Bekijk alle MX Silver toetsenborden

Flaretech switches

Flaretech switches zijn optische switches. Deze werken bijna hetzelfde als normale mechanische switches, maar met één groot verschil: in plaats van een mechanisch contactpunt wordt de aanslag geregistreerd doormiddel van een lichtsignaal. Hierdoor zitten er minder slijtende onderdelen in de switch en gaat deze dubbel zo lang mee. Het gebruikte lampje zit ook niet in de switch zelf, maar in de bodem van het toetsenbord, zo kunnen de switches makkelijk worden vervangen als deze toch kapot gaan.

In analoge toetsenborden hebben de switches het voordeel dat de pre travel eenvoudig aangepast kan worden via de software van het toetsenbord.

Kailh switches

De Kailh switches zijn de directe concurrenten van de iets duurdere CHERRY switches. Deze switches worden op dezelfde manier gemaakt en worden ook vaak "CHERRY clones" genoemd. De Kailh switches gebruiken voor de verschillende switches veel dezelfde kleuren als CHERRY. Zo heeft de Kailh Blue een duidelijk hoor- en voelbare klik, vergelijkbaar met de CHERRY MX Blue, en is de Kailh Red net als de CHERRY MX Red een lichte switch zonder feedback. Hierdoor zijn toetsenborden met deze switches vrij gemakkelijk met elkaar te vergelijken en weet je ook makkelijker hoe deze aanvoelen.

Romer-G switches

De Romer-G switches zijn speciaal door Logitech G samen met Omron ontwikkeld om sneller en responsiever te zijn dan de standaard switches. De Romer-G switches onderscheiden zich door het gebruik van twee contactpunten en de toevoeging van een dempende laag onder de steel. Verder wordt door het ontwerp de ledverlichting door het midden van de switch geleid, wat zorgt voor een uniformere en vollere verlichting van het toetsenbord. Omdat de switch maar 1.5 mm ingedukt hoeft te worden om de aanslag te registreren en door de iets sterkere veer, zijn deze switches ook sneller.

Door het ontwerp van de steel zijn de keycaps eenvoudig uitwisselbaar met de keycaps voor CHERRY switches.

Door het ontwerp van de steel zijn de keycaps in een aantal gevallen uitwisselbaar met de keycaps voor CHERRY switches.

Door het ontwerp van de steel zijn de keycaps niet uitwisselbaar met de keycaps voor CHERRY switches.

Actuatiekracht: 55 g
Key travel: 4 mm
Pre travel: 2-4 mm

Bekijk alle Flaretech toetsenborden

Actuatiekracht: 45-60 g
Key travel: 3-4 mm
Pre travel: 1.1-2 mm

Bekijk alle Kailh toetsenborden

Actuatiekracht: 45 g
Key travel: 3.2 mm
Pre travel: 1.5 mm

Bekijk alle Romer-G toetsenborden

Razer mechanische toetsenborden

Het populaire gaming merk Razer heeft voor haar mechanische toetsenborden een eigen switch ontworpen, namelijk de Razer Green Switch, de Razer Orange Switch en de Yellow Switch.

Razer Green Switch

Toetsen met geoptimaliseerde voelbare en hoorbare feedback voor de beste gaming- en typeprestaties.

Razer Orange Switch

Stille toetsen met geoptimaliseerde voelbare feedback zonder hoorbaar klikgeluid voor een stille game-ervaring.

Razer Yellow Switch

De snelste en stilste toetsen die een ultrasnelle bediening hebben waardoor je de toetsen sneller meerdere keren achter elkaar kunt indrukken.

Actuatiekracht: 50 g
Key travel: 4 mm
Pre travel: 1.9 mm

Bekijk alle Razer Green toetsenborden

Actuatiekracht: 45 g
Key travel: 4 mm
Pre travel: 1.9 mm

Bekijk alle Razer Orange toetsenborden

Actuatiekracht: 45 g
Key travel: 3.5 mm
Pre travel: 1.2 mm

Bekijk alle Razer Yellow toetsenborden
Razer toetsenborden

Hardware.Info TV: wat zijn de beste TKL keyboards van 2018

In juli 2018 heeft Hardware.Info een groot aantal mechanische TKL keyboards getest.
Bekijk in onderstaande video hun bevindingen.

Alle prijzen zijn inclusief BTW en thuiskopieheffing, exclusief eventuele verzendkosten en transactiekosten. Eventuele doorgestreepte prijzen zijn adviesprijzen.
Voor bestellingen vanuit het buitenland kunt u contact opnemen met onze klantenservice via klantenservice@alternate.nl of +31 (0)88 544 45 55.
Shop gesloten
Laatst bekeken (0)
Om het gebruiksgemak van de Alternate website te optimaliseren gebruiken wij cookies
https://click.alternate.de