Retourneren

Via onze serviceportal kan je jouw retour aanmelden. Je ontvangt van ons een retourlabel waarmee je het product kunt terugsturen. Het is belangrijk dat je het pakket zo goed mogelijk verpakt, want de afzender is altijd verantwoordelijk voor de zending. Voor een snelle afhandeling voeg je ook het retourformulier toe aan het pakket.

Wanneer je een gegevensdrager zoals een laptop, smartphone of harddisk aan ons retourneert, dien je de data en accounts te verwijderen. Tijdens de behandeling van je retour kunnen je persoonlijke gegevens en data worden gewist. Vergeet ook niet om simkaarten of SD-kaarten te verwijderen.

In dit geval kunnen we het pakket bij je laten ophalen en neemt de vervoerder een label voor je mee, de kosten hiervoor bedragen €2,95. Dit bedrag houden we in op het terug te storten bedrag.

Je wordt bij iedere stap in het retourproces per e-mail op de hoogte gehouden. Als je je retour hebt aangemeld via onze serviceportal, kun je de status daar ook inzien. Mocht je meer informatie willen hebben, dan kun je contact opnemen met onze klantenservice.

Wanneer je als consument een nieuw huishoudelijk apparaat bij ons aanschaft, kunnen wij een soortgelijk product voor je afvoeren. Je dient dit vooraf kenbaar te maken bij onze klantenservice.
Verpak het apparaat in een stevige verzendverpakking. Het apparaat dient schoon en leeg te zijn. Wij zijn niet verantwoordelijk voor data die eventueel nog aanwezig is, en de inname van het oude apparaat is definitief. De opgehaalde of ingeleverde apparaten worden op een milieuvriendelijke manier en volgens wettelijke regels verwerkt.

In het geval van een goedkoper product ontvang je het prijsverschil zo snel mogelijk terug op de rekening waarmee je hebt betaald. Bij een duurder product zul je van ons een betaalverzoek ontvangen voor het restantbedrag.

Voor een garantieafhandeling is dat geen probleem. Wanneer je het product retourneert onder retourrecht, zullen wij een waardevermindering bepalen en deze inhouden op het te crediteren bedrag.

Verpak het product in een stevige doos, het liefst de originele productverpakking. Daarna stop je het product in een verzenddoos, zorg je voor voldoende opvulmateriaal en sluit je de doos goed af met tape. Wettelijk gezien is de afzender verantwoordelijk voor de zending, dus zorg dat het pakket goed bestand is tegen het verzendtraject. Vergeet ook niet om het verzendlabel op de doos te plakken.

Je bent zelf aansprakelijk voor de zending. Alternate is niet aansprakelijk voor zoek geraakte zendingen, waaronder diefstal en/of fraude of schade welke is veroorzaakt in het verzendtraject. Om deze risico’s uit te sluiten adviseren wij je om onze retourinstructies op te volgen en de retourzending eventueel verzekerd te versturen.

Bij het doen van aankopen via internet heb je als consument recht op een 'afkoelingsperiode'. Binnen deze periode mag je de koop ontbinden door een beroep te doen op het retourrecht.

Binnen dertig dagen na aankoop kun je jouw product retour melden. Daarna heb je nog veertien dagen de tijd om het product aan ons terug te sturen. Dit geldt ook voor outletartikelen.

Je mag het product uitproberen zoals je dat ook in een winkel zou doen. Mocht het product dan toch niet bevallen, kun je het retourneren. Het is wel belangrijk dat je het product kunt terugbrengen in de originele staat.

Wanneer je het product wel volledig in gebruik hebt genomen en het product of de (binnen)verpakking is daarbij beschadigd geraakt, kunnen wij het artikel niet meer voor de nieuwprijs verkopen. Je dient de waardevermindering dan te compenseren. Dit bedrag houden wij in op het terug te storten bedrag.

Wanneer je het product onder het retourrecht terugstuurt, kun je kiezen uit de volgende mogelijkheden:

 • Je ruilt het product om voor een ander product.
 • Je ontvangt het aankoopbedrag retour. Wanneer je de volledige order retourneert, krijg je ook de verzendkosten terug.

Retourneren is gratis, met uitzondering van producten die te zwaar of te groot zijn om met normale pakketpost te verzenden, zoals witgoed, telescoopstelen, gamestoelen en grote producten voor in de tuin. Dit soort artikelen kunnen door een specialistische transporteur worden opgehaald. De kosten hiervoor bedragen € 35,- en zullen in mindering worden gebracht op het terug te storten bedrag.

Meer informatie vind je op de pagina retourrecht.

Dat verschilt per product. In de meeste gevallen sturen wij producten door naar het reparatiecentrum van de fabrikant. Voor grote artikelen kan er soms een monteur langskomen. Voor bepaalde producten zullen onze klantenservicemedewerkers je adviseren om direct contact op te nemen met de fabrikant. In dit geval hebben wij speciale afspraken met de fabrikant gemaakt en zullen zij je direct voorzien van een passende oplossing. Omdat de afhandeling dan niet via ons gaat, maar de fabrikant direct met jou communiceert, zal het een stuk sneller gaan.

Voor reparaties binnen de garantieperiode worden geen kosten gerekend. Is het defect ontstaan door gebruikersschade of wens je het product buiten de garantieperiode te laten repareren, dan worden er mogelijk kosten in rekening gebracht.

Wanneer je het product binnen retourrecht terugstuurt en het bevindt zich nog in goede staat, dan kun je kiezen uit de volgende mogelijkheden:

 • Je ruilt het product om voor een ander product.
 • Je laat het product repareren.
 • Je ontvangt het aankoopbedrag retour. Als je de volledige order retourneert, krijg je ook de verzendkosten terug.

Wanneer je het product na dertig dagen retourneert, zal het altijd worden gerepareerd.

Wanneer het reparatiecentrum van de fabrikant bij jouw product heeft geconstateerd dat het defect is ontstaan door gebruikersschade, of als de garantieperiode van je product is verstreken, ontvang je een prijsopgave. Je kunt in dit geval kiezen voor de volgende opties:

 • Je gaat akkoord met de prijsopgave. De onderzoekskosten komen hiermee te vervallen en het product zal worden gerepareerd.
 • Je gaat niet akkoord met de prijsopgave. De onderzoekskosten blijven staan en we zorgen dat het product zo snel mogelijk aan je wordt geretourneerd.

Alternate repareert enkel pc’s. Alle andere artikelen worden voor reparatie doorgestuurd naar de leverancier. Wil je je pc door ons laten repareren? Dan vind je hieronder de prijzen van de door ons geleverde services. De genoemde prijzen zijn standaardprijzen, aan de prijslijst kunnen dan ook geen rechten worden ontleend. De door ALTERNATE samengestelde systemen worden op het geheugen na niet aangepast.

Zelfbouwsysteem1, 2
Alternate Systeem1, 2 (Buiten 2 jaar garantie)
Diagnosekosten
€ 50,-
€ 25,-
Arbeidskosten per kwartier (met een maximum van 7 kwartier)
€ 25,-
€ 25,-
Handeling
Kosten
Inbouwen en installeren component3 in een door ALTERNATE geassembleerd systeem binnen garantie
Gratis
Inbouwen en installeren component3 in zelfbouw systeem of een door ALTERNATE geassembleerd systeem buiten garantie
€ 25,-
Inbouwen component notebook4
€ 25,-
Vervangen moederbord, processor, koeler of voeding
€ 50,-
Mini assemblage5
€ 29,-
Reiniging compleet systeem6
Gratis
(Her)Installatie Windows7
€ 50,-
BIOS update8
€ 25,-
 • Systemen welke door Alternate zijn geassembleerd, beschikken over een garantietermijn van twee jaar op de assemblage.
 • Onderzoeks- en reparatiekosten zijn kosteloos1 binnen deze termijn.
 • Voor custom watergekoelde systemen gelden afwijkende prijzen en dien je contact op te nemen met onze klantenservice.

Toelichting van de nummers in bovenstaande tabellen.

 1. Alternate wijst nadrukkelijk elke aansprakelijkheid af voor enige schade aan eigendommen van de klant of derden, welke het gevolg zijn van defecten die reeds aanwezig waren op het moment van aanbieden het product. Het feit dat een product ter test wordt aangesloten door een medewerker van Alternate doet hieraan niets af. Dit geldt ook voor enig defect welke wordt aangetroffen en zijn oorzaak vindt in het ondeskundig handelen van anderen dan Alternate medewerkers. Over het algemeen gevat onder de term ‘user abuse’ (gebruikersschade).
  Bij het constateren van user abuse zullen er mogelijk kosten in rekening gebracht voor eventueel herstel van het artikel.
 2. Defect gebleken componenten welke nog binnen de garantietermijn vallen, komen terecht in een garantietraject.
 3. Harddisk, SSD, DVD/Blu-ray speler, controllerkaart, geheugenmodule(s), grafische kaart, geluidskaart, netwerkkaart of TV kaart.
 4. Harddisk, SSD of geheugenmodule(s) in ALTERNATE notebooks. Andere merken enkel in overleg met onze technische dienst.
 5. Assemblage van moederbord, processor, koeler en geheugenmodule(s).
 6. Indien geassembleerd door ALTERNATE en binnen garantie.
 7. Alleen Windows 7, Windows 8 en Windows 10 worden ondersteund. Om een (her)installatie uit te voeren is de licentiecode benodigd. De software dient te zijn aangekocht bij ALTERNATE.
 8. Wanneer je het moederbord en de processor op hetzelfde moment bij ons aanschaft, zal de BIOS update kosteloos worden uitgevoerd. Hiervoor dien je contact op te nemen met onze klantenservice.


Alle prijzen zijn inclusief BTW en thuiskopieheffing, exclusief eventuele verzendkosten en transactiekosten