Met onze Testers Gezocht campagne waren wij op zoek naar drie reviewers die de Robomow RT700, RK1000 en RK2000 zouden gaan testen. De drie winnaars hebben hun Robomow uitvoerig getest. Benieuwd naar wat zij vonden? Scroll dan snel verder!

Bekijk de video

Review door Ivodka

Ik heb een Robomow RT700 via Alternate. De installatie van de robotmaaier is simpel, maar je moet wel het geduld hebben om alles te installeren. Leg de perimeterdraad tegen de klok in. Je krijgt bij het pakket een liniaal om afstand te meten tot de rand van de tuin of een obstakel. De eerste keer na start werkte de Robomow niet, dat kwam door dat de perimeterdraad bij de aansluiting van het laadstation omgedraaid moest worden.

Nu werkte de Robomow wel. Houd de maaier tijdens de eerste sessie in de gaten. Wellicht moet je ergens de perimeterdraad verleggen of beter vastzetten. Is de perimeterdraad verbroken of je wilt ´m verlengen, dan kun je de draad verbinden middels een kabelverbinder, dat is geen probleem. De eerste maaisessie ging goed, al snel ging de Robomow naar het laadstation om te opladen. Maar na volledig opgeladen te zijn kan de robotmaaier zonder problemen urenlang maaien.

Tip: Zet het laadstation ergens waar schaduw is. Teveel zon is slecht voor de accu. Je krijgt bij het pakket haken om de perimeterdraad vast te zetten op de grond, maar je kunt de draad ook onder de grond of grasveld stoppen. Maximaal 4 cm diep. Gebruik een zaag om een gleuf in het grasmat te zagen en de draad in de gleuf te installeren.

Bekijk de video

Review door Jordi

De installatietijd is afhankelijk van de grootte van de tuin en hoe je het grensdraad wilt plaatsen. Nadat alles goed is ingesteld heb je er geen omkijken meer naar en kun je de robot zijn gang laten gaan. De maaier heeft een niet storend, rustig geluid. Door het rubberachtige voorwiel en grote achterwielen gaat de maaier makkelijk over oneffenheden, hellingen en klinkerpaden.

Om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen is het belangrijk dat de robotmaaier frequent en langdurig maait. Dit is handig in te stellen via de app of via het touchscreen. De robot heeft helaas geen wifi verbinding waardoor deze niet binnenshuis te bedienen is, dit beperkt de ‘smarthome’ integratie.

De robot gaat kriskras over gras, hierdoor duurt het lang voordat het hele veld gemaaid is en ook de laatste plukjes aan de beurt zijn gekomen. Het zou efficiënter zijn als de robot in banen zou maaien. De maairobot maait het gras goed fijn waardoor het maaisel als extra compost op het gazon achterblijft. Dit zorgt voor een goed eindresultaat.

Helaas heeft de robotmaaier geen sensoren aan de voorkant zitten en botst deze eerst tegen obstakels aan voordat deze stopt en omkeert. Doordat we een opstaande stenen rand om het grasveld hebben, is het nog nodig om een grastrimmer te gebruiken om de zijkanten bij te werken. Voor de prijs van de robotmaaier zou je wel verwachten dat er een overkapping voor het laadstation zou worden bijgeleverd.

  • Bekijk de video

Review door Bas

Sinds een paar weken hebben wij de Robomow RK2000 in ons bezit. Dit is een robuuste, goede kwaliteit robotmaaier met stevige wielen wat zorgt voor voldoende grip op allerlei soorten ondergrond. Bovendien is deze robotmaaier zelfreinigend. Dit is erg handig, het gras gaat niet ophopen en er blijven daardoor geen plakkaten gras onder de maaier zitten. Deze maaier is geschikt voor maximaal 2000m².

Het installeren van de maaier is erg makkelijk. Je begint met het aanleggen van het basisstation. Let op dat je het basisstation in de buurt van een stopcontact plaatst dat maximaal 5 meter er vanaf zit, hiermee verkrijgt het bassistation en de maaier zijn stroom. Als je de plek bepaald hebt waar het basisstation komt kan je beginnen met het perimeterdraad.

In de doos van de maaier zit een handige meetlat, hiermee kunt je gemakkelijk zien waar je welke afstand moet aanhouden tot de rand van het perimeterdraad. De 2 uiteinden van het perimeterdraad moeten met een kleine connector vastgemaakt worden in het basisstation. Het basisstation zend een kleine hoeveelheid stroom door het draad, waardoor de maaier precies kan zien waar het perimeterdraad zich bevindt. Als je het goed hebt gedaan knippert er een groen lampje op het basisstation. Je kan dan de maaier erin zetten en zal voor het eerst opladen. Na dat de maaier opgeladen is, kan je eenvoudig een test ronde draaien door op het maaisymbool in het display te drukken. Als je het goed hebt gedaan zal de maaier in 1 keer de hele ronde afgaan en terug keren naar zijn basisstation. Mocht de maaier ergens tegen aanrijden/botsen betekent dit dat het perimeterdraad wat verlegd moet worden. Dit is in het begin nog erg makkelijk omdat het nog niet zo vastzit (wacht hier dus niet te lang mee). Na een aantal maanden is het draad helemaal overgroeit door gras je zult het niet tot nauwelijks nog zien.

Als klaar bent met de eerste ronde kan je een schema instellen welke dagen en tijden de robotmaaier moet maaien. Hier is ook te zien hoeveel uur totaal de maaier kan gaan maaien in 1 week. Hoe hoger dit getal is, hoe meer kans je hebt op een mooi maai resultaat. Heb je een wat kleiner gazon kan je altijd de maaier op minder oppervlakte zetten.

Enige echte nadeel van deze robotmaaier is dat de maaibreedte 21cm is. Hierdoor is de maaier erg lang bezig om alles te maaien.

Wij waren in het begin wat huiverig of deze robotmaaier een mooi resultaat zou geven. Dit komt omdat wij meerdere robotmaaiers van andere merken hebben gehad die allemaal op meerdere vlakken erg tegenvielen. Deze maaier geeft een mooi vlak maairesultaat en voldoet aan alle verwachtingen. Hij heeft bovendien een zeer duidelijk kleurenscherm die ook in de volle zon goed zichtbaar is. Dit is erg handig als je de maaier snel wil bedienen.

Wij zijn erg enthousiast over de Robomow RK2000. Het is zeker een aanrader als je een groot gazon hebt.Alle prijzen zijn inclusief BTW en thuiskopieheffing, exclusief eventuele verzendkosten en transactiekosten