Gaming laptops

Op zoek naar de juiste gaming laptop

Ben jij een fanatieke gamer en zou je je favoriete game overal willen spelen? Dan is een gaming laptop echt iets voor jou. Dankzij een ingebouwde videokaart en een sterke processor zijn deze laptops ontworpen om geavanceerde graphics aan te kunnen. Bovendien is het werkgeheugen eenvoudig uit te breiden voor de toekomst. Naast goede hardware bieden de laptops een toetsenbord met anti-ghosting, RGB-verlichting en macrotoetsen, waardoor het besturen van je game een stuk vlotter gaat.

Wil je meer weten over de gaming laptops? Op deze pagina vind je alles wat je moet weten!

Ontdek alle gaming laptops

Waar let je op bij aankoop van een gaming laptop?

Gaming laptops komen in verschillende maten en prestatieklassen, dus je moet voor jezelf na gaan wat je verwachtingen zijn en wat je nodig hebt. De videokaart is daarbij een hele belangrijke overweging. Ga je voor een high-end model als de NVIDIA GeForce RTX 3080 of zou je al voldoende hebben aan een GTX 1650? Daarnaast is een processor die alles bij kan houden essentieel.

Voor een uitgebreide uitleg en meer tips voor waaraan een gaming laptop moet voldoen, kun je het overzicht hieronder bekijken. Zo kom je makkelijker tot de juiste keuze.

Beeldscherm

Ga je voor Full-HD of toch 4K?

De resolutie van een scherm zegt niet alles over de beeldkwaliteit, maar wel een hoop over de scherpte: hoe hoger de resolutie, hoe meer detail je kwijt kan. Zo heeft een 4K resolutie (3840 x 2160 pixels) vier keer zo pixels als een Full HD resolutie (1920 x 1080 pixels). Momenteel kom je op gaming laptops nog heel weinig 4K schermen tegen, omdat de benodigde rekenkracht niet opweegt tegen de verbetering in beeldkwaliteit op het formaat van een laptopscherm.

Wat is een IPS-scherm?

Minstens zo belangrijk als de scherpte van het beeld is de kleurweergave. Wil je de meest accurate kleuren, dan is een IPS-scherm iets voor jou. Zeker voor games is het niet geheel onbelangrijk! Ook ervaar je een bredere kijkhoek, waardoor het beeld minder vervaagd vanuit verschillende kijkhoeken. Een minpunt aan IPS-panelen is wel dat ze in de regel een iets langzamere reactiesnelheid hebben dan TN-panelen. Om deze reden kiezen mensen die bijvoorbeeld fanatiek online fighting games of shooters spelen toch regelmatig voor een TN-scherm.

Waarvoor dient een anti-glare coating?

Zit je weleens lekker in de tuin met je laptop? Dan herken je vast de ergernis van een zon die op je scherm schijnt. Een anti-glare coating vermindert weerspiegelingen, zodat je beeld beter zichtbaar blijft.

Videokaart / grafische kaart

Wat doet een videokaart?

De videokaart of grafische kaart is verantwoordelijk voor het berekenen van de graphics in een game en geeft deze beelden weer op je scherm. De kwaliteit van de graphics en hoe vloeiend je gameplay is, wordt sterk beïnvloed door de kracht van je videokaart.

Hoeveel frames per seconde?

Hoe vloeiend je gameplay is, wordt uitgedrukt in frames per seconde (FPS), ofwel het aantal beelden dat de videokaart kan genereren per seconde. Wanneer je FPS te laag is, ga je gegarandeerd haperende beelden ervaren. Hoger is dus beter; zo zal bijvoorbeeld een NVIDIA GeForce RTX 2060 minder goed presteren dan een RTX 2070. Het scherm heeft echter ook een maximaal FPS dat het kan weergeven. Dit zie je genoteerd staan als refresh rate en hertz (Hz). Niet alle games vergen evenveel rekenkracht als de ander en de kwaliteit van de graphics kunnen meestal verlaagd worden om een hogere FPS te behalen. Dit betekent dat je lang niet altijd de duurste laptop nodig hebt om goed van je games te kunnen genieten.

Wat is NVIDIA Max-Q?

NVIDIA heeft de zogehete ''Max-Q'' varianten van hun videokaarten. Deze zijn ontworpen om zo dicht mogelijk te komen bij de ''sweet spot'' tussen energieverbruik en kracht. Door het lagere energieverbruik genereert de videokaart minder warmte, waardoor de laptop stiller en minder zwaar gebouwd kan worden, en ervaar je een langere accuduur. Daartegenover staat uiteraard dat de prestaties tijdens het gamen minder zullen zijn. Vind jij draagbaarheid en accuduur belangrijker dan de allerbeste prestaties, dan is een Max-Q laptop een goede keuze.

Processor

De kloksnelheid

De kloksnelheid is een redelijke indicatie voor de prestaties die een processor kan leveren, maar staar je er niet blind op. Het geeft eigenlijk alleen maar aan hoeveel berekeningen een processor per seconde uit kan voeren. Een kloksnelheid van 2 GHz is dan bijvoorbeeld twee miljard berekeningen per seconde. Het verschilt echter hoe efficiënt processoren met instructies zijn. Zo zal de snelheid van een Intel- of AMD-processor met dezelfde kloksnelheid en hetzelfde aantal kernen toch wat van elkaar verschillen. Een 8e generatie Intel-processor zal ook meer instructies per seconde kunnen verwerken dan een variant van de 7e generatie met dezelfde kloksnelheid.

Het aantal processorkernen

Naast de kloksnelheid is het aantal processorkernen ook een belangrijk begrip dat je voorbij ziet komen. Kort samengevat moet je elke kern zien als een eigen processor waar taken worden onderverdeeld en vervolgens tegelijk worden verwerkt. Momenteel beschikken gaming laptops meestal over vier of zes processorkernen. Dit komt omdat games over het algemeen nog niet geoptimaliseerd zijn om gebruik te maken van acht of meer kernen. Aan vier kernen heb je zeker voldoende, maar met zes kernen kan je langer vooruit met je laptop.

''U''- en ''H''-processoren

Processormodellen voor laptops eindigen altijd op de letter U of H: de U staat voor ''Ultra low power mobile'' en H voor ''High peformance mobile''. U-modellen zijn zuiniger dan H-modellen, maar daardoor ook minder snel. Het is dus een vergelijkbare afweging als Max-Q voor NVIDIA videokaarten.

Toetsenbord

Verlichting

Bij de meeste gaminglaptops kun je tegenwoordig zelf de RGB-verlichting regelen. Via software kan je eenvoudig jouw unieke sfeer creëren, van verschillende kleuren en effecten tot welke toetsen oplichten. Dit kan van pas komen om makkelijker de toetsen en/of toetsencombinaties te vinden.

Macrotoetsen

Door middel van macrotoetsen kun je diverse toetsencombinaties op je toetsenbord onder één toets instellen. Hierdoor kun je sneller reageren tijdens het gamen.

Mechanische toetsen

Steeds vaker verschijnen er gaminglaptops met een mechanisch toetsenbord. Dit houdt in dat je veel soepeler gebruik kunt maken van het toetsenbord. Je hoeft de toetsen minder hard aan te slaan en ze reageren veel sneller wanneer je aan het gamen bent, ook wanneer je meerdere toetsen tegelijk indrukt. Optimaal dus om elk spel te winnen!

Aantal poorten

USB 3.0 en 3.1

Natuurlijk is het van belang dat er genoeg poorten aanwezig zijn. Zo is het wel handig dat er meerdere USB-poorten aanwezig zijn om al je gaminggear aan je laptop te koppelen. Mocht je onvoldoende USB-poorten hebben, kan je gebruik maken van een USB-hub. Tegenwoordig zijn vele laptops voorzien van een 3.0 of 3.1 USB-poort voor optimale snelheid.

USB-C

USB-C is een nieuwere vorm van USB, maar wordt al veel gebruikt op veel verschillende apparaten, van smartphones tot laptops. De connector heeft geen juiste of onjuiste oriëntatie zoals andere USB-connectoren, dus de kabel kan niet verkeerd aangesloten worden. Ook zijn de poorten minder gevoelig voor slijtage en daardoor fragiele verbindingen dan Micro- en Mini-USB. Daarbij is USB-C ontzettend veelzijdig, want je kunt er veel verschillende soorten randapparatuur mee verbinden. Je kunt zelfs digitaal beeld en geluid via USB-C overdragen naar een monitor met een USB-C aansluiting, of met behulp van bijvoorbeeld een USB-C naar HDMI adapter.

DisplayPort en Mini DisplayPort

DisplayPort (komt soms voor als de kleinere aansluiting Mini DisplayPort) draagt net als HDMI digitaal beeld en geluid over, maar verschilt op een paar vlakken. Zo heeft DisplayPort ondersteuning voor G-Sync en FreeSync, terwijl HDMI alleen met FreeSync overweg kan. Daarbij kun je met DisplayPort ‘daisychainen’, wat inhoudt dat je meerdere monitoren aan je laptop kunt verbinden door middel van één aansluiting. Technisch gezien heeft DisplayPort een hogere bandbreedte dan de meeste versies van HDMI, alleen zul je hierdoor geen verschil merken in beeld- of geluidskwaliteit. Werkt HDMI prima op de gewenste resolutie? Dan haal je geen extra voordeel uit DisplayPort.

HDMI

HDMI is de meest gebruikte standaard voor het overdragen van digitaal beeld en geluid. Het is te vinden op alle moderne televisies en de meeste monitoren, dus een HDMI-poort op je laptop is een must als je een extern beeldscherm wilt gebruiken.

Koeling

Ingebouwde fan

Standaard zit er al één fan of meerdere fans in de behuizing. Dit houdt je laptop redelijk tot goed koel, maar zeker als het warm weer is, kunnen de fans hard gaan blazen en een behoorlijk geluid produceren. Loopt de temperatuur van de laptop te hoog op, dan zullen de prestaties automatisch verlaagd worden om oververhitting te voorkomen.

Externe koelers

Mocht je laptop te heet worden, dan kan je ervoor kiezen om een aparte koeler te gebruiken. Hierdoor staat je laptop verder van de grond en is er meer ruimte om warmte af te voeren. Deze koelers zijn vaak ook voorzien van een extra fan, die verkoelde lucht blaast richting de intake van je laptop. De stroom wordt voorzien via de USB-poorten, zodat je mobiel kan blijven.

Meer tips voor een koele laptop

Helaas is de realiteit van een gaming laptop dat er minder ruimte is om te ventileren dan in een desktop. Echt helemaal het geluid en de warme tegengaan, is dus vrij lastig. Voor de beste koeling zorg je voor voldoende ruimte om de lucht af te voeren. Hier en daar een pauze nemen tijdens het gamen geeft de laptop ook tijd om weer wat af te koelen. Daarbij is het raadzaam om de ventilatiegaatjes en de fans periodiek schoon te maken, want een ophoping van stof komt de laptop zeker niet ten goede.

Geheugen en opslag

Werkgeheugen (RAM)

In elke computer of laptop zit RAM-geheugen, ook wel werkgeheugen genoemd. Hier wordt data naartoe gelezen vanaf een opslagmedium, zoals een harde schijf of SSD, zodat de processor deze zo efficiënt mogelijk kan verwerken. Opslagmedia zijn namelijk aanzienlijk langzamer dan werkgeheugen, maar werkgeheugen kan daarentegen data niet permanent opslaan.

Harde schijf (HDD)

De harde schijf bestaat al een lange tijd en was tot voor kort het meest gebruikte opslagmedium voor computers. Ze zijn verkrijgbaar in grote capaciteiten en voor een schappelijke prijs, waardoor ze nog heel vaak worden gebruikt voor het opslaan van grote hoeveelheden data. Maar er zijn ook wat zwakke punten: betrouwbaarheid en snelheid. Een harde schijf werkt door middel van een ronddraaiende magnetische plaat, wat deze vrij kwetsbaar maakt voor stoten en vallen. Dataverlies is dan ook een aanwezig risico met harde schijven, zeker wanneer ze een aantal jaren achter de rug hebben. Daarbij zijn zelfs de snelste harde schijven te langzaam om de computers van vandaag bij te benen.

Solid State Drive (SSD)

De Solid State Drive was een verademing ten opzichte van de harde schijf. SSD’s zijn namelijk stukken sneller dan traditionele harde schijven en in de praktijk maakt dit dan ook écht een wereld van verschil. De reden hiervoor is dat SSD’s werken met een chip voor dataopslag in plaats van bewegende onderdelen. De betrouwbaarheid is hierdoor ook een stuk beter. Het belangrijkste nadeel aan de SSD? Ze zijn duurder om te produceren, dus je zult naar verhouding meer betalen dan voor een harde schijf van dezelfde capaciteit. Bij gaming laptops zie je vaak een combinatie van een SSD en een harde schijf, zodat je kunt genieten van een vlotwerkend systeem én ruimte hebt om al je games kwijt te kunnen.

Opslag extern uitbreiden

Heb je ruimte tekort op je laptop door al die games, documenten en software? Gelukkig kun je goed via externe opslag uitbreiden. Voor het opslaan van foto’s, documenten en video’s zijn USB-sticks en externe harde schijven ontzettend handig. Alleen games kun je beter intern installeren voor de beste prestaties.

Gaming laptop selector

Accessoires voor gaming laptops

Populaire gaming laptop merken



Alle prijzen zijn inclusief BTW en thuiskopieheffing, exclusief eventuele verzendkosten en transactiekosten