Skyscraper - GameForce 2023 aankondiging
grasmaaier icoon

Advies over grasmaaiers

Vind hier informatie over grasmaaiers en gazononderhoud

Bekijk alle grasmaaiers

Is het gras altijd groener bij de buren?

Of komt dit gewoon doordat ze een goede grasmaaier hebben om hun gazon te onderhouden? Wil je dat ook? Dan is het handig om te weten waar je op kunt letten bij het aanschaffen van een grasmaaier.

Er zijn verschillende grasmaaiers zoals accu grasmaaiers, elektrische grasmaaiers en benzine grasmaaiers. Tegenwoordig heb je ook robotmaaiers voor als je zelf geen zin hebt om het gras te maaien, of zitmaaiers voor het echte, zware werk.

Maar welke van deze grasmaaiers is geschikt voor jou?

Om erachter te komen welke grasmaaier voor jou het meest geschikt is, is het belangrijk om jezelf de volgende vragen te stellen:

  • - Hoe groot is het oppervlak dat ik wil gaan maaien?
  • - Wil ik met of zonder snoer werken?
  • - Uit welke soorten grasmaaiers kan ik kiezen?
  • - Wil ik het gras opvangen of mulchen?
  • - Wat is een zweefmaaier?
  • - Wanneer moet ik het gras maaien als ik een nieuw gazon heb aangelegd?
  • - Hoe vaak moet ik het gazon maaien?

Hoe groot is het oppervlak dat ik wil gaan maaien?

Dit is een van de belangrijkste vragen die je jezelf stelt bij het aanschaffen van een grasmaaier. Want welke maaier je het beste kunt kiezen hangt af van de grootte en breedte van het te maaien oppervlakte. Als je namelijk een groot gazon moet maaien met een handmaaier is dat best een hele klus, en niet bepaald motiverend om je tuin klaar te maken voor het voorjaar of de zomer. Hieronder vind je een overzicht van welke grasmaaier geschikt is voor jouw oppervlakte.

Gazon (m²) Handmatig Elektrisch Accu Benzine Robot Zitmaaier
<50tot 38 cm32 - 38 cm34 - 37 cmnvtjanvt
<150tot 38 cm32 - 38 cm34 - 37 cmnvtjanvt
<350tot 38 cm34 - 40 cm34 - 40 cm42 - 46 cmjanvt
<500nvt40 cm40 cm42 - 46 cmja60 cm
<750nvt40 cm40 cm46 - 53 cmja60 - 76 cm
<1000nvtnvtnvt53 cmja76 - 96 cm
>1000nvtnvtnvt53 cmja96 - 105 cm

Wil ik met of zonder snoer werken?

Als je een groot oppervlak moet maaien, of heb je veel obstakels in je tuin, dan is het natuurlijk het handigst om dit zonder snoer te doen. Denk hierbij aan een benzine of een accu maaier, let er wel op dat deze geschikt is voor het te maaien oppervlak. Wat gras maaien tegenwoordig helemaal gemakkelijk maakt zijn de robotmaaiers, deze werken na de installatie compleet zelfstandig. Is de robotmaaier klaar met maaien? Dan gaat hij terug naar zijn laadstation en kun je hem eventueel opladen.

Grasmaaiers met snoer Grasmaaiers zonder snoer

Uit welke soorten grasmaaiers kan ik kiezen?

Grasmaaiers zijn er in verschillende vormen en maten. Hieronder bespreken we alle grasmaaiers in ons assortiment.

Kooimaaiers zijn geschikt om zeer kort te maaien, ze worden ook wel kooimesmaaiers genoemd. De rol achter de messen rolt het gras aan, wat resulteert in een mooi banenpatroon. Een kooimaaier wordt geheel handmatig bediend en is dus uitermate geschikt voor kleinere gazons.

Voordelen:
Geschikt om een mooi banenpatroon mee te maken
Weinig tot geen lawaai
Instelbare maaihoogte aanpasbaar aan type gazon

Nadelen:
- Niet geschikt voor grotere gazons
- Handmatige bediening

Bekijk alle kooimaaiers

Accu grasmaaiers zijn geschikt voor kleinere tot middelgrote gazons. Door de accuaandrijving heb je alle bewegingsvrijheid die je nodig hebt en in vergelijking met benzine grasmaaiers maken ze weinig tot geen geluid. Het nadeel is dan weer wel dat de accu leeg kan raken. Zorg er dus voor dat deze is opgeladen voordat je jouw gazon gaat maaien.

Voordelen:
Makkelijk te onderhouden
Weinig tot geen geluid

Nadelen:
- Beperkt vermogen en accuduur

Bekijk alle accu grasmaaiers

Heb je tijdgebrek en kom je maar niet aan je gazon toe? Neem dan een robotmaaier. Deze kleine maaier neemt je al het werk uit handen. Door middel van begrenzingsdraad geef je heel eenvoudig aan waar de robotmaaier wel en niet mag komen. Zo heb jij even tijd voor jezelf om een heerlijk boek te lezen of om te ontspannen in je loungestoel, terwijl de robotmaaier je gazon netjes maait. Als je kiest voor een robotmaaier met mulchfunctie, dan geef je onkruid geen kans en bescherm je de bodem tegen zon, wind en regen. En ben je op vakantie? Dan kies je voor een robotmaaier die je op afstand kunt besturen via een app. Zo is je gazon altijd netjes.

Voordelen:
Tijdbesparend
Op afstand te besturen
Maakt weinig tot geen geluid
Ook geschikt om een ongelijk gazon te maaien

Nadelen:
- Duur in aanschaf
- Moeite met hoekjes

Bekijk alle robotmaaiers

De meest verkochte grasmaaiers van dit moment zijn toch wel elektrische grasmaaiers. Ze zijn vaak geschikt voor een kleine tot middelgrote tuin. De voordelen van elektrische grasmaaiers zijn dat ze onderhouds- en milieuvriendelijker zijn, eenvoudig kunnen worden bestuurd en in vergelijking met benzinegrasmaaiers minder lawaai maken. Het nadeel is dan wel weer dat je vaak een verlengsnoer nodig hebt om je hele tuin te bereiken.

Voordelen:
Minder lawaai t.o.v. benzine grasmaaiers
Onderhoudsvriendelijk
Milieuvriendelijk

Nadelen:
- Vaak een te korte snoer

Bekijk alle elektrische grasmaaiers

Met deze krachtige grasmaaiers kun je middelgrote tot grote gazons maaien. Door de robuuste behuizing en genoeg vermogen pak je in één keer het hele gazon aan. Het voordeel is dat je geen rekening hoeft te houden met een snoer, dus je bent vrij om te bewegen. Een nadeel is dan wel dat deze grasmaaiers meer lawaai maken, doordat ze zijn voorzien van grotere motoren. Het is dan ook aan te raden om gehoorbescherming te dragen.

Voordelen:
Geen verlengsnoer nodig
In één keer grotere gazons maaien

Nadelen:
- Maakt meer geluid t.o.v. elektrische maaiers
- Onderhoudsgevoelig

Bekijk alle benzine grasmaaiers

Met een enorm gazon heb je liever een maaier waarmee je in één keer het gazon kunt aanpakken. Zitmaaiers zijn groot en robuust, en hebben een groot motorvermogen en een breder maaidek. Zo kun je eenvoudig en comfortabel grote stukken gazon maaien. Dit maakt zitmaaiers het meest geschikt voor gazons groter dan 250 m2.

Voordelen:
Geschikt voor gazons groter dan 250 m2
Comfortabel maaien door zithouding
Bespaar tijd door grotere oppervlakken te maaien

Nadelen:
- Duur in aanschaf

Bekijk alle zitmaaiers

Wil ik het gras opvangen of mulchen?

Nu zal je wel denken: wat is mulchen? Mulchen is het bedekken van de bodem met afgemaaid gras. Door te mulchen geef je onkruid geen kans en bescherm je de bodem tegen zon, wind en regen. Dit doe je voornamelijk in de zomer en ideaal gezien bij droog weer. Het afgemaaide gras kan namelijk klonteren en de bodem verstikken.

Op sommige gras- en robotmaaiers zit een mulchfunctie. Deze functie zorgt ervoor dat het gemaaide gras blijft rondcirkelen in het maaidek van je grasmaaier waardoor het heel fijn versnipperd wordt. De fijne gras snippers vallen daarna gemakkelijk tussen het gras waardoor de bodem van je gazon bedekt wordt. Daarnaast bevatten de gras snippers een hoge voedingswaarde en geef je zo je gazon extra voeding. Op deze manier mulch je direct tijdens het maaien en geef je onkruid geen kans waardoor je een mooier gazon krijgt.

Wil je niet direct tijdens het maaien mulchen dan kun je kiezen voor een grasmaaier met opvangzak. Het gemaaide gras wordt dan opgevangen in de opvangzak waarna je deze kunt legen bij het tuinafval.

Bekijk alle grasmaaiers met een mulchfunctie

Wat is een zweefmaaier?

Een zweefmaaier werkt net als de cirkelmaaier met een ronddraaiend mes aan de onderkant. Het grote verschil met andere cirkelmaaiers is dat de zweefmaaier geen wielen heeft maar net boven je gazon zweeft door middel van een luchtkussen. Hierdoor zijn ze makkelijker te besturen en uitermate geschikt voor onregelmatige gazons of moeilijk bereikbare plaatsen. Zweefmaaiers worden meestal elektrisch aangedreven en zijn compact waardoor ze eenvoudig op te bergen zijn.

Wanneer moet ik het gras maaien als ik een nieuw gazon heb aangelegd?

Als je net een gazon hebt aangelegd is het verstandig om het gras te maaien als het een lengte heeft bereikt van 10 centimeter. Zo kunnen de wortels zich goed nestelen. Je kunt dan het beste je maaihoogte instellen op 6 á 7 centimeter hoogte, zodat de grassprietjes alleen worden getopt. Doordat het gras nu nieuwe scheuten gaat vormen, zal het gazon dichter worden.

Hoe vaak moet ik het gazon maaien?

Het maaiseizoen loopt van maart tot en met oktober en is het aan te raden om het gazon wekelijks te maaien. Dit ligt natuurlijk wel aan het type gazon. De ideale lengte voor het gemiddelde gazon ligt tussen de 3,5 en 5 centimeter, zodra het gras de helft van zijn eigen lengte is gegroeid is het weer tijd om te maaien.

Bekijk alle grasmaaiers

Hieronder vind je een overzicht over wat je elke maand het beste kunt doen voor je gazon:

Januari

Zolang het sneeuwt of vriest zo min mogelijk over je gazon lopen, hierdoor kan het gazon beschadigen. In januari kun je kalk over je gazon strooien om mosvorming tegen te gaan.

Februari

In februari kan je nog steeds kalk strooien om mosvorming tegen te gaan.

Maart

In maart is het tijd om je gazon te verticuteren. Hiermee haal je het mos- en viltlaagje van je gazon af. Hierdoor wordt je gazon luchtig en neemt het voedingstoffen beter op.

Verticuteermachines

April

April is dé maand om het gras te bemesten en eventuele kale plekken bij te zaaien. Met een gazontrimmer kun je eenvoudig je graskanten bijknippen voor een strak gazon. Ook is dit de maand waarbij je het beste kunt beginnen met zaaien indien je een nieuw gazon wilt aanleggen. (Half april tot eind mei)

Mei

Het gazon bemesten en tot en met oktober wekelijks maaien. Ook is het de maand waarbij je het beste kunt zaaien als je een nieuw gazon wilt aanleggen.

grasmaaier

Juni

In juni en de maanden die daarop volgen, is het verstandig om wekelijks je gazon te maaien en te besproeien. Zo wordt je gazon mooi groen.

Juli

In juli en de maanden die daarop volgen, is het verstandig om wekelijks je gazon te maaien en te besproeien. Zo krijg je dat mooie groene gras waar je buren jaloers op worden.

Sproeiers

Augustus

Vanaf augustus kun je kale plekken bij zaaien en moet je nog steeds wekelijks maaien.

Graszaden voor kale plekken

September

Vanaf september kun je het gazon weer verticuteren en moet je het gazon nog steeds bemesten en maaien. Ook kan er in deze maand nog gezaaid worden.

Alle meststoffen en zaden

Oktober

De laatste maand waarbij je gazon wekelijks moet maaien.

November

In november kun je bladeren wegharken of blazen van je gazon, zodat het gazon voldoende lucht en zuurstof krijgt.

Bladblazers en harken

December

In december kun je kalk strooien op je gazon om mosvorming tegen te gaan. Probeer bij sneeuw en vorst zo min mogelijk over je gazon te lopen.



Alle prijzen zijn inclusief BTW en thuiskopieheffing, exclusief eventuele verzendkosten en transactiekosten