laptop advies

Op zoek naar de juiste laptop

Je kent het probleem wel: je zoekt een nieuwe laptop, maar tussen alle merken, processoren, features en schermwijdtes zie je door de bomen het bos niet meer. HELP!?!

Daarom gaat Alternate jou hierin ondersteunen door middel van deze laptop adviespagina! We geven uitleg over de verschillende specificaties. Wat betekenen ze eigenlijk en voor welk gebruik is welke eigenschap van belang? We leggen ook uit welke type laptops er bestaan, we geven handig tips waar je op moet letten bij de aanschaf en we laten zien welk type laptop het beste bij jóú past. Stap voor stap kom jij zo dichter bij jouw ideale laptop!

Specificaties

Welk formaat laptop heb ik nodig?

Laptops zijn er in verschillende formaten, van kleine handige laptops die je gemakkelijk met je mee kunt nemen. Tot grotere modellen die meer geschikt zijn om bijvoorbeeld grafische programma’s op te draaien of om mee te gamen. Afhankelijk van welke taken je op je laptop wilt uitvoeren bepaal je welk formaat je nodig hebt. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende formaten die er voor laptops beschikbaar zijn.

 • Laptops t/m 14 inch

  Deze laptops zijn compact en daardoor erg geschikt om overal mee naar toe te nemen. Ben je veel op reis of zoek je een laptop die je tijdens je vakantie mee wilt nemen dan is dit formaat ideaal.

  Bekijk de laptops

 • Laptops van 15.6 inch

  Dit formaat komt het meeste voor. Deze laptops kun je voor bijna alles gebruiken en zijn nog steeds handig om mee te nemen. Het formaat van deze modellen komt het meeste overeen met een A4 papier en passen daardoor ook vaak in je rugzak.

  Bekijk de laptops

 • Vanaf 17.3 inch en groter

  Deze laptops zijn groter dan het gemiddelde. Deze modellen zijn handig voor als je bijvoorbeeld grafische programma’s gebruikt of games speelt.

  Bekijk de laptops

Wat is een processor?

Een processor, ook wel CPU (Central Processing Unit) is het brein van je laptop. De processor bepaalt voor het grootste gedeelte de prestaties van je laptop. Zo zorgt hij onder andere voor de snelheid van je laptop, dit wordt berekend in kloksnelheid. De kloksnelheid geeft weer hoeveel taken en/of berekeningen er per seconde verwerkt kunnen worden. Dit houdt in dat hoe meer opdrachten er per seconde verwerkt kunnen worden, des te sneller je laptop zal zijn. Houdt er wel rekening mee dat niet alleen de processor de snelheid bepaalt, ook de aanwezigheid van een SSD of werkgeheugen is medebepalend.

Bij de specificaties van een laptop zie je vaak bij de processor een bepaald aantal Cores staan. Het aantal Cores kan verschillen vanaf ongeveer 2 tot 8 Cores. Wat hiermee bedoelt wordt is hoeveel taken de processor tegelijk kan uitvoeren.

Hoeveel werkgeheugen heb ik nodig?

Het werkgeheugen, ook wel RAM of intern geheugen genoemd zorgt voor de snelheid van je laptop. Hoe meer RAM, hoe langer je laptop lekker snel blijft werken. Bij de aanschaf van een laptop is het belangrijk om eerst te bepalen waar je hem voor wilt gebruiken, aan de hand daarvan kun je op het aantal werkgeheugen gaan letten. Deze komt vaak voor van 8 GB t/m 64 GB. Wil je dat je laptop veel zware taken aan kan? Zoals gamen, films kijken of video’s en foto’s bewerken? Dan kun je het beste voor zo veel mogelijk intern geheugen gaan.

Wat is een grafische kaart?

Een grafische kaart, ook wel videokaart genoemd zorgt ervoor dat je laptop bepaalde taken soepel kan uitvoeren. Hij zorgt er ook voor dat beelden scherp op je beeldscherm worden weergegeven. Afhankelijk van wat je van je laptop verlangt bepaal je welke videokaart er in moet zitten. Je kan kiezen uit een kaart van NVIDIA, de GeForce kaarten. Of eentje van AMD, de Radeon RX kaarten.

Hoeveel opslagruimte heeft mijn laptop nodig?

Als je veel data wilt opslaan, zoals foto’s, video’s, games of muziek, dan is het belangrijk om een laptop te kiezen met voldoende opslag. Voor deze grote bestanden is het aan te raden om minimaal 512 GB aan opslagruimte te kiezen. Je kan dan genoeg grote en zware bestanden kwijt. Heb je iets minder ruimte nodig, en wil je bijvoorbeeld alleen wat foto’s, muziek en tekst bestanden kwijt, dan heb je aan 256 GB ook al genoeg.

Verschillende toetsenbord layouts

De layout van toetsenborden verschilt per land, het bepaalt waar de leestekens zich bevinden op het bord. Als je naar de 6 letters linksboven op een toetsenbord kijkt, dan kun je gemakkelijk zien of het om een QWERTY of AZERTY toetsenbord gaat. In Nederland beschikken de toetsenborden over een QWERTY layout, in België en Frankrijk hebben ze AZERTY toetsenborden en in Duitsland QWERTZ.

  op social media mailen surfen huiswerk maken grote prestaties maken veel bestanden documenteren simpele spellen spelen veel/ zware spellen spelen muziek luisteren films kijken films / muziek documenteren films / muziek maken mijn laptop onderweg gebruiken
Gaming x x x x x x x x x x x x x
Zakelijk x x x x x x x - x x x - x
Thuisgebruik x x x x x x x - x x x x x
2-in-1 x x x x x x - - x x x - x


Alle prijzen zijn inclusief BTW en thuiskopieheffing, exclusief eventuele verzendkosten en transactiekosten